Minigrisföreningen varnar och vädjar: ”Vakna och ta ansvar”

Publicerad 2023-09-12

Svensk Minigrisföreningen är oroliga för den Afrikanska svinpesten.

Svenska Minigrisföreningen oroas över spridningen av den afrikanska svinpesten.

Nu vill de varna ägare till det populära husdjuret och vädjar om att ta smittan på allvar.

– Det berör oss minst lika mycket, om inte mer, säger grundaren Susanne Ekberg.

Flera fall av den afrikanska svinpesten har för första gången konstaterats i Sverige. Ett område på nästan 1 000 kvadratkilometer har spärrats av i Västmanland men i nuläget är det oklart hur stor smittspridningen faktiskt är. Under måndagen beordrade Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att över 50 grisar inom zonen måste avlivas för att förhindra smitta.

Nu vill Svenska Minigrisföreningen varna ägare till det tama och sällskapliga husdjuret.

– Vi är rädda att folk inte tar det på allvar. Minigrisen är grisar de med och samma regler gäller, säger Susanne Ekberg, 55, grundare av Svenska Minigrisföreningen.

Hon menar att mycket fokus hamnar på produktionssvin där pengarna finns och om minigrisen glöms bort kan det bli en länk i smittokedjan.

– Vi måste dra åt skruvarna nu, hur trist det än är annars kan det slå ut en hel population, menar hon.

En av Susanne Ekbergs grisar.

”Promenader ökar smittorisken”

I Sverige finns i dag cirka 5 000 minigrisar registrerade hos Jordbruksverket men mörkertalet tros vara stort. I en uppskattningen från 2021 räknar föreningen med att det finns uppemot 8 000 minigrisar runt om i landet. Även i de nu drabbade området.

Minigrisen är i dag klassad som både sällskapsdjur och lantbruksdjur. Många av minigrisarna rör sig därför över ett mycket större område än produktionsgrisar och stannar inte kvar på gårdarna.

Susanne Ekberg: ”Jag kör redan nu som om vi hade smitta här”.

– Många tar med sig sitt husdjur på promenader i skogen och till semesterboende vilket ökar smittorisken, säger Susanne Ekberg.

Själv har hon fött upp minigrisar på sin gård utanför Örebro i 37 år. Susanne Ekberg säger att hon redan nu agerar som om svinpesten redan kommit till till hennes område.

– Jag kör redan nu som om vi hade smitta här.

Hon tycker inte att man ska gå ut på promenader i skogen eller ta hem okända människor till gården. Vidare menar hon att det finns brister i lagtexten som gör att det säljs ensamgrisar vilket ökar risken för att minigrisar flyttas runt.

Minigrisarna ska enligt SVA vara känsliga, och kan smittas.

Känsliga för smitta

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan smittan spridas genom direktkontakt mellan infekterade och friska vildsvin och grisar. Andra djur som katter och hundar, som inte själva kan smittas, kan föra med sig viruset om de sedan kommer i kontakt med en gris eller ett vildsvin.

Enligt SVA är minigrisar och andra sällskapsgrisar känsliga och kan smittas.

– Vi menar att minigrisfolk måste förstå vikten av detta. Vakna och ta sitt ansvar, vi kanske kan göra någon nytta i det här, säger Susanne Ekberg.