FN-domstol till Israel: Avbryt strider genast

TT

Publicerad 2024-05-24

Internationella domstolen i Haags ordförande Nawaf Salam vid dagens dom om Rafah.

Israel måste omedelbart upphöra med krigshandlingar i Rafah i Gaza, beslutar Internationella domstolen (ICJ) i Haag.

Men Israel tros inte följa beslutet, och landets säkerhetsråd ser det som ”ogrundat, skandalöst och motbjudande”.

Läget i Gaza har i Internationella domstolens ord ”förvärrats ytterligare”. Israel måste därför enligt domstolens utslag förutom att avbryta sina krigshandlingar hålla gränsövergången i Rafah öppen för hjälpsändningar och se till att FN får oinskränkta möjligheter att utreda anklagelser om folkmord.

Samtidigt kräver domstolen att samtliga som tagits gisslan av terrorstämplade Hamas omedelbart släpps.

Reaktionerna från Israel tyder inte på att landet kommer att följa beslutet.

– Vi kommer att fortsätta att agera i enlighet med internationell lag i Rafah och överallt där vi genomför insatser, säger försvarsminister Benny Gantz enligt Times of Israel.

Israel: Rätt att försvara oss

Israels säkerhetsråd och utrikesdepartementet ser beslutet som ”ogrundat, skandalöst och motbjudande” och skriver i ett gemensamt uttalande att nationen har rätt att försvara sig och sina medborgare.

”Israel har inte och kommer inte att genomföra militära insatser i Rafah-området som skapar förhållanden som skulle kunna orsaka förintelse av den palestinska civilbefolkningen, helt eller delvis”, skriver de.

Det var Sydafrika som bad ICJ beordra Israel att avsluta offensiven mot Rafah, stoppa de militära insatserna över hela Gaza samt ge internationella utredare och journalister tillträde till den belägrade landremsan.

Sydafrikas utrikesminister Naledi Pandor välkomnar beslutet, men säger till tv-kanalen SABC att Israel ”inte bryr sig om vad det internationella samfundet säger”.

– Så i mina ögon ligger ansvaret (att utslaget följs) på FN:s medlemsländer och framför allt säkerhetsrådet.

Bindande – men utan makt

Tretton domare röstade på fredagen för domen, medan två – varav en från Israel – valde att rösta emot.

FN-domstolen tar upp tvistemål mellan suveräna stater. ICJ:s avgöranden är bindande, men domstolen har i praktiken ingen makt att få stater att agera på dess utslag. Exempelvis har domstolen beordrat Ryssland att stoppa kriget mot Ukraina.

ICJ ska inte förväxlas med Internationella brottmålsdomstolen (ICC), som också har sitt säte i Haag i Nederländerna.