Kvinna frias för mord på ex-sambo i källare

Fälls för brott mot griftefriden – teg sig igenom rättegången

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon var åtalad för att ha mördat sin sambo, bränt upp kroppen och tömt hans konton.

Idag föll domen i Eskilstuna tingsrätt mot fyrabarnsmamman:

Hon frias för mord men fälls för brott mot griftefriden.

När egenföretagaren hittades död i sin utbrända bil började närstående ana oråd. Hans bankkonton hade också tömts.

Misstankarna riktades snart mot mannens tidigare sambo, en 45-årig fyrabarnsmamma.

Utredningen visade att hon lagt nära 10 000 kronor på att rengöra och måla om jordkällaren vid sin nya bostad. Där, på ena väggen, hittade också utredarna hårstrån med DNA från mannen.

Kvinnan nekade men blev åtalad för att ha mördat företagaren - trots att någon dödsorsak inte kunnat fastställas och inte heller var någonstans mordet skett.

”Desperat behov av pengar”

Åklagaren Anna Asklöf menade att bevisningen i övrigt ändå var övertygande och sa tidigare till Aftonbladet:

– Det finns också ett starkt motiv för henne att begå den här gärningen. Hon var vid den här tidpunkten i desperat behov av pengar.

Mannens kropp var kraftig förkolnad men analys kunde ändå göras som visade höga koncentrationer av starka lugnande mediciner och starkt sömnmedel i maginnehållet.

När rättegången, som kvinna teg sig igenom, avslutades yrkade åklagaren på livstids fängelse.

Idag meddelade Eskilstuna tingsrätt sin dom.

Åtalet för mord ogillas. Däremot fälls hon för brott mot griftefriden, för att ha hanterat kroppen. Hon fälls också för grovt bedrägeri.

Straffet blir fängelse i två år och sju månader. Hon ska också betala skadestånd på 118 000 kronor till dödsboet.

Inga bevis för mord

Tingsrätten anser att kvinnan ”på något sätt aktivt är inblandad” i mannens död. Och det väckta åtalet omfattar enbart uppsåtligt dödande. Rätten anser också att omständigheterna kring mannens försvinnande är ”mycket graverande” för henne. Men bevisen räcker inte. I ett pressmeddelande sammanfattar rätten:

Beträffande åtalet för mord konstaterar tingsrätten att varken obduktionsrapporten eller rättsläkaren har kunnat fastställa dödssätt eller dödsorsak för mannen. Flera alternativa händelseförlopp kan tänkas. Åtalet för mord ogillas därför.

Mannen hittades död i sin bil den 17 december 2018. Kvinnan häktades elva dagar senare. Hon släpptes när rättegången avslutades den 16 juni.

”Ska självklart överklaga”

Åklagaren Anna Asklöf har precis snabbläst domen men är redan klar över fortsättningen. Hon anser att det är ”helt orimligt” att kvinnan frias för mord.

– Jag kommer självklart att överklaga domen, säger hon till Aftonbladet. Majoriteten i tingsrätten har kommit till helt fel slutsats.

– Man måste se till den stora bilden i den här åtalet, att kvinnan ifråga hade starkt motiv till mordet, och enligt vad utredningen visar är hon den enda som har varit i kontakt med mannen under den här tidsperioden, säger Anna Asklöf. Hon har röjt undan bevisningen för att dölja brottet.

Den åtalade kvinnan handlar rengöringsprodukter.
Foto: POLISEN
Den åtalade kvinnan handlar rengöringsprodukter.
Foto: POLISEN
Den åtalade kvinnan misstänks ha slipat och målat golvet i jordkällaren med ett enda syfte - att dölja spår.
Foto: POLISEN
Jordkällaren efter renoveringen.

LÄS VIDARE

Foto: URBAN ANDERSSON
I en fastighet som kvinnan har hyrt sen början av december har polisens tekniker gjort fynd.
Foto: POLISEN
På väggen i jordkällaren hittades några hårstrån med DNA från mannen. De var inbakade i en klump med smörjolja. Samma olja har även hittats på kvinnans kläder och på fyndplatsen.
Foto: POLISEN
Kvinnan fyller bensin i två dunkar, enligt åtalet. Ett par dagar senare brinner mannens bil upp. Teknikerna säkrar spår efter motorbensin.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN