Kinesiska studenten: Vi pratar om viruset jämt

Av: Andreas Ekström

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Coronaviruset har kommit till Jönköping och Sverige.

Oron är påtaglig och bland Jönköpings kinesiska utbytesstudenter är det ett dagligt samtalsämne.

– Efter det här viruset bröt ut har vi pratat om det varje dag, både situationen i Kina och i världen, säger en kinesisk utbytesstudent.

Högskolan i Jönköping har drygt 200 studenter från Kina, flera av dem har varit hemma under jul och det kinesiska nyåret. Under fredagen blev det känt att en kvinna i 20-årsåldern har drabbats av viruset och hon vårdas i ett isolerat rum på Länssjukhuset Ryhov.

Enligt uppgifter till Kinesiska riksförbundet ska kvinnan vara från Kina.

– Vi har fått information som tyder på det, säger John Hamben, presskontakt på Kinesiska riksförbundet.

En kvinnlig kinesisk utbytesstudent i 25-årsåldern, som Aftonbladet pratar med, känner inte den smittade kvinnan. Men hon berättar att viruset är ett stort samtalsämne bland kinesiska studenter i Jönköping.

”Vi pratar om det här varje dag”

Hon jämför det nya viruset med en annan typ av coronavirus som spred skräck i Kina och olika delar av världen för 17 år sedan, nämligen sars. På sin mobil visar hon siffror från en kinesisk informationsbyrå som uppdaterar hur många som smittats av det nya coronaviruset, misstänkt vara smittade, hur många som dött och var de har dött. I skrivande stund har 259 personer dött, varav 249 var boende i Wuhan, staden där viruset bröt ut.

Studenten visar uppdateringar från en kinesiskt informationsbyrå.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Studenten visar uppdateringar från en kinesiskt informationsbyrå.
Foto: KRISTER HANSSON
En kvinna vårdas för coronasmittan på ett sjuhus i Jönköping.

– Vi pratar om det här varje dag. Jag kommer långt bort från viruset men ändå. Mina föräldrar i Kina jobbar inom sjukvården, det är klart man tänker på det och man tänker även på sars, säger hon.

Den unga utbytesstudenten menar att den sjuka kvinnan har kommit i kontakt med andra och att det är något som bör undersökas.

– Media rapporterar att hon inte har kommit i kontakt med andra men det tror jag inte på. Hon åkte buss från Göteborg, det är verkligen att komma i kontakt med andra.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Foto: MAGNUS SANDBERG
Aftonbladet har pratat med en utbytesstudent från Kina.
Publicerad:

LÄS VIDARE