Stigande smittotal i Danmark efter utbrott på slakteri

Av: Marcus Älverbrandt

Publicerad:

Danmark rapporterade på torsdagen det högsta antalet smittade sedan början på maj.

I centrum för den nya smittovågen står slakteriet Danish Crown.

Där 32 personer bekräftats med coronaviruset.

Våra nordiska grannar har haft motgångar i sin corona-bekämpning i veckan. I går berättade vi om kommunen Moss i Norge där smitta skenat efter ett uppmärksammat bröllop.

På slakteriet Danish Crown har 32 personer bekräftats med covid-19.
Foto: Mads Claus Rasmussen / TT NYHETSBYRÅN
På slakteriet Danish Crown har 32 personer bekräftats med covid-19.

Den här gången är det danskarnas tur att brottas med bekymmer. 91 nya fall av covid-19 rapporterades under torsdagen, vilket är det högsta smittotalet i Danmark sedan början på maj.

Hela 32 av dessa fall kommer från anställda på slakteriet Danish Crown i den lilla staden Ringsted på Själland.

– Vi har 16 nya infekterade det senaste dygnet. De nya smittofallen är närstående till de som smittades tidigare i veckan, men det är naturligtvis allvarligt, säger Danish Crowns presschef Jens Hansen till Ekstrabladet.

Danish Crown ska nu testa alla anställda för smitta; resultaten kommer tillbaka i början på nästa vecka. Slakteriet i Ringsted har cirka 900 anställda.

Halverar sin produktion

I vanliga fall slaktar Danish Crown 35 000 grisar per vecka. Men nu har man tvingats reducera produktionsnivån med hälften.

"Vi befinner oss i en allvarlig situation där vårt fulla fokus ligger på att bryta infektionskedjan", skriver vicepresidenten för slakteriet Per Laursen i ett pressmeddelande.

Trots ovanligt höga smittotal är de bekräftade fallen ännu långt ifrån Sveriges, som bara under torsdagen konstaterade 318 nya fall.

Publicerad:

LÄS VIDARE