Utrikesministerns krav: Släpp Gui Minhai fri

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

I natt stod det klart att den svenske förläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse i Kina.

Nu begär utrikesminister Ann Linde (S) att han släpps.

– Vi kräver att Gui Minhai släpps fri för att kunna återförenas med sin dotter och familj.

Den svenske bokförläggaren Gui Minhai har dömts till tio års fängelse i Kina. Detta för att han påstås ha avslöjat kinesiska statshemligheter.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att man just nu söker officiell information om ärendet.

– Vi har varken haft tillträde till eller kännedom om någon rättegång. Vi har alltså inte kunnat granska åtalet eller kunnat erbjuda tillgång till juridiskt biträde.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att vi kräver att Gui Minhai släpps fri för att kunna återförenas med sin dotter och familj. Det kravet kvarstår. Vi kräver också tillträde till vår medborgare för att ge det konsulära stöd han har rätt till, säger Ann Linde.

”Kan stoppas av corona”

Enligt Kina saknar Gui Minhai svenskt medborgarskap. Men Ann Linde påpekar i P1 Morgon att det är felaktigt. För att avsäga sig sitt svenska medborgarskap måste man ansöka om en prövning och beslut hos Migrationsverket, vilket inte skett.

Sverige har därmed rätt att besöka Minhai. Men coronaviruset kan stoppa en svensk delegation till Peking, meddelade kinesiska utrikesdepartementet under en pressträff på tisdagsmorgonen, enligt P1:s Kina-korrespondent Björn Djurberg.

Kinesiska UD uppgav då även att alla konsulära besök skjuts på framtiden på grund av smittan – men sa också att ”något kan komma att arrangeras” när viruset är under kontroll, enligt Björn Djurberg.

Ann Linde kräver att den svenske förläggaren Gui Minhai ska släppas fri.
Foto: CAROLINA BYRMO
Ann Linde kräver att den svenske förläggaren Gui Minhai ska släppas fri.

Söker korrekt information

Sverige har ända sedan Gui Minhai greps 2015 krävts att han ska släppas. När utrikesministern i P1 får frågan om varför Kina skulle hörsamma Sveriges krav nu, har hon svårt att svara.

– Både vår ambassad i Peking och vi här hemma arbetar för full kraft för att han ska släppas fri. Det absolut viktigaste nu är att få korrekt information och tillträde till Gui Minhai, säger hon till P1.

Sveriges relation med Kina kan bli mer ansträngd efter domen.

– Tyvärr är det så att det påverkar vår relation. Negativt, naturligtvis, säger Linde till Sveriges Radio.

Satir mot Kina:s styre

Gui Minhai kidnappades från sitt semesterhem i Thailand 2015. Året efter sågs han i kinesisk tv erkänna det påstådda brottet, en trafikolycka 2003. Han avtjänade det tvååriga straffet och släpptes, men greps igen i januari 2018 i Kina och anklagades för nya brott.

Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut böcker med satir och kritik riktat mot det kinesiska ledarskapet.

Gui Minhai döms till fängelse i tio år i Kina.
Publicerad:

LÄS VIDARE