Gui Minhai döms till fängelse

Frihetsberövades 2015

Publicerad 2020-02-25

Den svenske förläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse i Kina.

Han fälls för att ha försett utländsk makt med underrättelser, uppger domstolen.

– Det är fruktansvärt. Det är diktaturen som hittar på, säger vännen och Kinaforskaren Magnus Fiskesjö.

Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut böcker med satir och kritik riktat mot det kinesiska ledarskapet.

Han försvann från sitt semesterhem i Thailand 2015. Året efter sågs han i kinesisk tv erkänna det påstådda brottet, en trafikolycka 2003. Han avtjänade det tvååriga straffet och släpptes, men greps igen i januari 2018 i Kina och anklagades för nya brott.

Efter att inte ha setts till sedan dess döms han nu till tio års fängelse för att ha lämnat ut hemligheter till främmande makt. Det meddelade en domstol i Ningbo i Zhejiang provinsen på måndagen.

Gui Minhai accepterar domen och tänker inte överklaga påstår domstolen, rapporterar Hongkong Free Press.

”Det är ett påhitt”

Domstolen skriver också i domen att Gui Minhai ansökte om att få tillbaka sitt kinesiska medborgarskap 2018.

– Allt detta med hans kidnappning och tvångsbekännelserna på kinesisk tv, som är regisserat och sannolikt resultatet av att de har hotat och torterat honom, är fruktansvärt, säger Magnus Fiskesjö, lektor vid Cornell University.

– Det är ett påhitt att han ska ha sagt upp sitt svenska medborgarskap. Det är bara ytterligare ett kapitel i de här skenrättegångarna och tvångsbekännelserna.

Fiskesjö var kulturattaché på svenska ambassaden i Peking på 1980-talet och lärde där känna Gui Minhai.

– Jag träffade honom som ung poet. En väldigt intressant person och spännande som författare. Jag har hållit kontakt med honom i alla år.

Hur ser du på anklagelserna som han nu döms för?

– Det enda jag kan föreställa mig, är att det handlar om att han skulle berätta hur det gick till när han kidnappades av kinesiska KGB. Jag vet inte vad det skulle vara annars, säger Magnus Fiskesjö.

Stödmanifestation utanför Kinas ambassad för den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Kina hotade Sverige

När Svenska Pen förra året belönade Gui Minhai med Tucholskypriset i sin frånvaro gick företrädare för Kina i taket. Landets Sverigeambassadör Gui Congyou meddelade att det hela var en kränkning samtidigt som han hotade med att ”vidta åtgärder”. Men den svenska regeringen backade inte utan kulturminister Amanda Lind deltog som planerat vid prisutdelningen i november.

”Priset ges till hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet”, löd Svenska Pens motivering.

”Regimen står för intolerans”

Magnus Fiskesjö tror att det handlar om att tysta en kritisk röst och att skrämma andra.

– När vi i Sverige protesterar då står vi näst på tur. Då är det vi som hotas, vilket vi sett de senaste två åren med den kinesiske ambassadören. Den kinesiska regimen tolererar inte att det finns en annan åsikt. Regimen står för intolerans, säger han.

Sverige och regeringen måste fortsätta kräva Gui Minhais frihet, förklarar Magnus Fiskesjö.

– Hur det ska gå till vet jag inte. Om de kan benåda honom. Det finns säkert olika sätt, det beror på vad de kinesiska pamparna vill.

Han ser det hela som en förolämpning mot Sverige som land.

– Att kidnappa en av våra medborgare, inte låta oss få träffa honom vilket Kina är förpliktigat att göra, och sedan paradera honom på tv, och nu göra detta. Sverige och EU kan inte fortsätta på samma sätt med Kina. Vi måste tänka till och se till att Kina inte får avgörande inflytande över våra länder eller våra politiska system.

Svenska Pen: ”Mycket oklarheter”

Jesper Bengtsson, ordförande för svenska Pen, kommenterar domen för TT.

– Det är ju väldigt mycket oklarheter kring bevisföring och hur rättsprocessen har gått till, den har ju varit helt sluten och gjorts i hemlighet. Vad vi vet är att han inte har fått den konsulära hjälp han som utländsk medborgare har rätt till och hatt han flera gånger tidigare har fått framträda med fabricerade erkännanden, säger han till nyhetsbyrån.

Följ ämnen i artikeln