Beväpnade demonstranter tog sig in i kongress

TT-AFP

Publicerad 2020-05-01

Hundratals personer – varav flera beväpnade – protesterade mot coronarestriktioner i Michigan vid den amerikanska delstatens kongressbyggnad i Lansing.

Många av deltagarna tog sig in i byggnadens entréhall och krävde att bli insläppta i kammaren. De stoppades av polis, som till skillnad från de flesta demonstranter bar munskydd.

"Precis ovanför mig står män med gevär och skriker åt oss", twittrade delstatssenator Dayna Polehanki , som också delade en bild på fyra män där åtminstone en av dem bär vad som ser ut att vara ett skjutvapen.

"Vissa av mina kollegor som äger skottsäkra västar har på sig dem", tillade hon.

Demonstrationen ägde rum dagen efter att en domstol i Michigan beslutade att de coronarestriktioner som utfärdats av den demokratiske guvernören Gretchen Whitmer inte bryter mot medborgarnas konstitutionella rättigheter.

"Vi går inte med på att våra okränkbara rättigheter begränsas eller upphävs av något skäl, inte heller covid-19-pandemin", skriver gruppen bakom protesten på sin Facebooksida.

Den 16 april deltog omkring 3 000 personer i en liknande protest i Lansing mot delstatens restriktioner. Även då bar flera av dem vapen.

President Donald Trump tycktes dagen därpå ge dem sitt stöd då han twittrade "Befria Michigan!".