Putins italienska lyxjacka värd flera ryska årslöner

Uppdaterad 2022-03-20 | Publicerad 2022-03-19

Många har reagerat efter Vladimir Putins framträdande i Moskva på fredagen.

Främst för att presidentens kläder motsvarar flera årslöner för många ryssar.

”Rysslands president var klädd som en investmentbankir i en skidbacke i Gstaad”, skriver brittiska Telegraph.

Rysslands president Vladimir Putin gjorde under fredagen sitt första publika framträdande sedan han valde att invadera Ukraina.

På Luzhniki-stadion i Moskva, med 81 000 sittplatser, firade han erövringen av Krimhalvön 2014. På läktarna viftades det med ryska flaggor och fanor med den proryska Z-symbolen som används för att visa stöd för landets trupper i Ukraina.

På en stor scen i mitten hyllade Putin de ryska trupperna och fortsatte kalla invasionen en ”särskild militäroperation” för att stoppa ”folkmordet” i Donbass.

Dunjackan och den varma tröjan som Putin hade på sig under talet på fredagen kostar – bokstavligen – skjortan.

Men det som fått störst uppmärksamhet, utanför Ryssland, är prislapparna på Putin kläder. Den mörkblå dunjacka han bar kommer från italienska lyxmärket Loro Piana och går enligt brittiska Telegraph loss på 130 000 svenska kronor.

Märket är ett exempel på klädstilen som kallas ”stealth wealth”. Det betyder att plaggen är dyra och exklusiva men så diskreta att ett otränat öga inte lägger märke till dem. Under jackan bar Putin en vit polotröja som kostar skjortan, eller närmare 40 000 kronor för att vara exakt.

Många påpekar hans klädval sänder märkliga signaler samtidigt som landets valuta har rasat i värde och inflationen skjutit i höjden efter sanktionerna mot Ryssland. Enligt brittiska Daily Mail var medelinkomsten i Ryssland förra året 678 000 rubel. Det är mindre än hälften av vad Putins dunjacka kostar.

Dyrgrip till klocka

Sedan tidigare är det också känt att Vladimir Putin har en klocksamling utöver det vanliga, med märken som Patek Philippe, Breguet och Blancpain. Ögonstenen sägs vara ett ur från tyska A. Lange & Söhne värt fyra miljoner kronor. Enligt kännare är det denna klocka Putin haft på sig vid viktiga tv-tal på sistone, som när han i onsdags kallade de ryssar som inte står bakom honom för avskum och förrädare.

Officiellt har Vladimir Putins en statslön på 1,4 miljoner kronor om året. Det är mindre än vad Magdalena Andersson tjänar som statsminister.

Putin antas dock ha en enorm förmögenhet förvaltad av bulvaner, vänner och familjemedlemmar. Finansmannen Bill Browder uppgav nyligen för TT att han uppskattar Putins förmögenhet till över 2 000 miljarder kronor. Det gör honom till en av världens absolut rikaste män.

– Vi är långt norr om detta belopp nu, även om jag inte gjort något försök att räkna på det nu, sa Browder till TT.

Vladimir Putin har en klocksamling värld åtskilliga miljoner. Klockan han burit senaste tiden tros vara en A. Lange & Söhne för fyra miljoner kronor.