Över 160 uppges ha dött i Kazakstans protester

TT-AFP

Publicerad 2022-01-09

Minst 164 människor har dött i samband med protesterna som skakat Kazakstan i veckan, enligt landets hälsodepartement. Närmare 6 000 personer ska dessutom ha frihetsberövats och tagits in för förhör.

Missnöje över höjda bränslepriser tände gnistan i Kazakstan – men demonstranterna kom snart att rikta sin ilska mot landets auktoritära styre.

President Kasym-Zjomart Tokajev gav säkerhetsstyrkor rätt att skjuta skarpt mot demonstranter utan förvarning, men uppgifterna om hur många som har dödats har varierat under veckan som gått.

Bilden är tagen i Almaty i fredags.

Tidigare har officiella uppgifter gett vid handen att 26 demonstranter och 16 medlemmar av säkerhetsstyrkorna dödats. Men nu meddelar hälsodepartementet att det handlar om minst 164 döda, varav 103 i landets största stad Almaty, enligt den statliga nyhetskanalen Khabar-24. Det är oklart om siffrorna enbart avser civila dödsoffer eller om säkerhetsstyrkorna också inkluderas i statistiken.

Dessutom har 5 800 personer frihetsberövats och förhörts i samband med protesterna, uppger presidentkontoret. Förhören beskrivs som del i 125 separata utredningar om oroligheterna.

Många av de som har gripits uppges vara utländska medborgare – men några mer detaljer ges inte.

I Almaty tycks nu råda relativt lugn. Polis skjuter ibland i luften för att stoppa människor från att ta sig till torget mitt i staden, enligt AFP:s korrespondent på plats.

Följ ämnen i artikeln