103-åriga Ruth Larsson slår rekord som världens äldsta fallskärmshoppare

”Man ser hela jorden framför sig”

Uppdaterad 2022-05-30 | Publicerad 2022-05-29

MOTALA. På mors dag gick drömmen i uppfyllelse.

Ruth Larsson, 103, är officiellt världens äldsta fallskärmshoppare.

– Det känns underbart. Det är ju det här jag har sett fram emot, säger den nyblivna rekordhållaren.

2019 hoppade Ruth Larsson fallskärm för första gången. Då var hon 101 år gammal och hoppades på att komma med i Guinness rekordbok. Men så blev det inte, eftersom 103-åriga Kathryn Hodges från USA knep den platsen bara månader tidigare.

Men nu är Ruth tillbaka, med rekordåldern inne och revanschen runt hörnet.

Bara några timmar innan hon ska slänga sig ut ur ett flygplan på 4 000 meters höjd får vi känna på hennes nerver.

– Det känns väldigt bra, om jag nu klarar av det, säger 103-åringen.

Ruth Larsson har 4 barn, 19 barnbarn och över 30 barnbarnsbarn. Många av dem är på plats och därtill har allt ifrån gamla vänner till lokala ortsbor samlats på Skärstad flygfält för att bevittna rekordförsöket. Ruth verkar ha blivit lite av en lokalkändis i Mjölby, där hon bor.

”Hon bara lyser upp”

Yngsta dottern Ulla Eriksson Bergman står vid Ruths sida under hela dagen.

– Mamma blir tio år yngre av detta, hon bara lyser upp. Och hon har pratat om det i väldigt många år, säger dottern.

– Och jag är bara väldigt glad att få hjälpa henne. Jag är inte ett dugg nervös, säger barnbarnet Per Salbark som ligger bakom mycket av planeringen inför rekordförsöket.

Ruth är inte van vid all uppståndelse och hon verkar lättad när hon får gå in i hangaren och klä på sig sin flygdräkt. Till sin hjälp har hon Joackim Johansson från Linköpings fallskärmsklubb, som blev en favorit hos Ruth redan första gången hon hoppade, 2019. Även denna gång är det Jocke som ackompanjerar henne uppe i luften.

Domare från London på plats

På plats för att godkänna rekordförsöket är Joanne Brent, officiell domare från Guinness World Record i London.

– Det nuvarande rekordet som den äldsta fallskärmshopparen är på 103 år och 129 dagar, säger hon.

För att försöket ska gillas berättar Brent att de måste gå igenom allt ifrån Ruths födelsebevis till gamla skolbetyg för att säkerställa att hon har åldern inne och att det därmed blir ett världsrekord.

Lyckligtvis verkar allt vara i sin ordning.

– Ruth har alla chanser i världen att klara det och hon verkar så lugn, fortsätter Joanne Brent.

Dramatiska landningen

Klockan 15.00 var det sagt att Ruth skulle upp i luften, men det hela är försenat. Då passar hon på att fly både sol och nyfikna åskådare i en gammal hangar.

Är du nervös?

– Nej.

Inte alls?

– Nej.

En kort stund senare åker flygmössan på och fallskärmen spänns åt. Ruth vinkar alla åskådare farväl och leds in i flygplanet med hjälp av Per och Joackim.

25 minuter tar det för planet att nå den önskade höjden på 4 000 meter. Till slut ser vi en blå fallskärm veckla ut sig och vi vet att det är Ruth som seglar där uppe. 103 år gamla Ruth.

Plötsligt närmar de sig och när Ruth slår i marken kan vi ana ett litet tjut. Hon landade på knäna istället för sedvanliga rumpan. Oroligt viskande kan anas bland applåderna när Ruth ligger på marken. Men så visar hon en tumme upp och hejaropen återupptas tillsammans med livlig dragspelsmusik.

Möts av blommor och champagne

Och bara sådär har Ruth Larsson säkrat sin plats i Guinness rekordbok. Hon tar emot ett inramat diplom och blir fotad tillsammans med Joanne Brent.

– Det är ju det här jag har sett fram emot. Och så får man så mycket blommor och fint när man kommer ner, säger en lättad Ruth, med ett glas champagne i ena handen och en blombukett i andra.

Var du rädd där uppe?

– Näe, inte ett dugg.

Du är kanske van vid det här laget?

– Van blir man nog aldrig riktigt, men jag tyckte det gick bra i alla fall.

Följ ämnen i artikeln