Friande domar ändras – fem döms för upplopp

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2023-05-09

Stenkastning i samband med upploppen i Rinkeby i nordvästra Stockholm långfredagen 2022.

Elva personer som åtalades för upploppen i Rinkeby Stockholm friades i tingsrätten – en dom som fick mycket uppmärksamhet bland annat efter att ordföranden för riksdagens justitieutskott Richard Jomshof (SD) kallat den ett ”dj**la skämt”.

Nu ändrar hovrätten domen och dömer fem personer för våldsamt upplopp.

Den 23 december meddelade Solna tingsrätt att alla elva personer, både män och pojkar, som stod åtalade för våldsamt upplopp efter den högerextreme politikern Rasmus Paludans koranbränning i Rinkeby i nordvästra Stockholm förra påsken skulle frias.

Alla elva hade fångats på film när de kastade sten. Enligt tingsrätten siktade de dock aldrig på poliserna. Det gick heller inte att bevisa att de hade deltagit i en folksamling, vilket behövs för att man ska dömas för våldsamt upplopp, resonerade tingsrätten.

Kritik mot kritiken

Richard Jomshof (SD), ordförande för riksdagens justitieutskott, reagerade kraftigt och skrev bland annat på Twitter att ”vansinnet fortsätter”

Hans uttalande väckte i sin tur stark kritik från politiska motståndare, domare och andra jurister, som menade att han i egenskap av politiker ska hålla sig långt borta från domstolarnas beslut.

Sex av domarna överklagades av åklagaren och på tisdagen meddelade Svea hovrätt att fem av dem ska dömas för våldsamt upplopp.

En del av gruppen

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att de fem var en del av folksamlingen, och att denne grupps angrepp riktades delvis mot polisen.

”Det förhållandet att det av utredningen inte framgår att någon polis träffades av föremål som just de tilltalade kastade – vilket inte heller har påståtts från åklagarens sida – har inte i sig någon betydelse för frågan om gärningsmannaskap avseende brottet våldsamt upplopp”, skriver hovrätten i sin dom.

Enligt domstolen uppgår straffvärdet för agerandet hos var och en till två månaders fängelse. Två av dem var dock endast 15 år vid tillfällen och döms därför till ungdomstjänst. En man som var 18 år, som även döms för olaga hot, får villkorlig dom med samhällstjänst.

Följ ämnen i artikeln