Mamman: "Behandlad som vilket barn som helst"

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2023-12-04

Föräldrarna till en i dag sjuårig flicka står inför rätta för bland annat synnerligen grov misshandel mot sin dotter, som natten till julafton förra året befann sig i ett livshotande tillstånd när hon kom till sjukhus. Arkivbild.

Flickan som skadades av ättika har blivit behandlad som vilket barn som helst, säger hennes mamma när hon förhörs i Lunds tingsrätt. Men när sexåringen togs till sjukhus var hon avmagrad, smutsig och hade spår av skador över hela kroppen.

– Hon har blivit behandlad som vilket annat barn som helst, hon har inte varit isolerad och utfryst, säger mamman när hon beskriver dotterns situation i sexbarnsfamiljen.

Mamman har håret i flätor och sitter med händerna framför sig på bordet, när det är hennes tur att höras i Lunds tingsrätt. Hon är bestämd, men pratar återhållet och tyst, så åklagare Ingegerd Jigin uppmanar henne att tala högre.

Mamman har mycket att förklara: Dotterns kropp bar spår av brännskador och hade märken som läkare menar kan ha uppstått genom att hon varit bunden. Vidare hade flickan obehandlade frakturer, många blåmärken och var sårig där hennes blöja suttit.

– Varför fick hon inte vård? frågar åklagaren gång på gång.

– Jag blev själv placerad som barn, för jag hade självskadebeteende. Det är klart att jag var orolig för det. Men det är inte så att hon inte fick vård om hon behövde det, säger mamman.

Gnyende dotter

Åklagaren hävdar att föräldrarna på något sett har ”tillsett” att flickan fick i sig ättika, men precis som pappan säger mamman att dottern gick upp mitt i natten och drack den när föräldrarna sov.

Mamman beskriver hur hon vaknar av ljudet av en gnyende dotter. När det står klart att ett glas med ättika som stått i tvättstugan är tomt googlar hon på ättika och förstår att flickan behöver vård, men ändå inte att det är så akut.

När flickan kommer fram till sjukhuset är hon döende, men mamman hävdar att det inte verkade lika alarmerande när dottern åkte iväg med pappan.

– Hon hade ont, hon var trött, hon var slö, men hon stod upp och sade hej då.

Hon märkte inte heller att dottern var onormalt kall – men på sjukhuset uppmättes en kroppstemperatur på 33,9 grader.

Googlade om orosanmälan

Exakt hur allvarligt det var med dottern förstod hon inte förrän långt in på nästa dag, säger hon. Åklagaren ifrågasätter hennes googlingar: Varför googlade hon om sjukhusets rutiner för orosanmälan?

– Jag var orolig över att det skulle bli en ny orosanmälan.

Och varför googlade hon på julaftons förmiddag om hur man tillagar revbensspjäll – samtidigt som dottern var döende? Mamman förklarar att hon bara ville ta reda på om det skulle vara idé att påbörja tillagningen – hon visste inte då hur allvarligt läget var för dottern, framhåller hon.

Ny förklaring

Mamman ger utförliga beskrivningar av dotterns självskadebeteende, som hon menar skulle kunna förklara vissa skador på henne. Frakturerna har hon ingen aning om när de uppstått och hon säger sig aldrig ha märkt dem.

Men till dotterns brännskada har hon nu en ny förklaring som hon inte gett i polisförhör: Flickan hade bränt sig i solen och skulle svalkas av i duschen. När mamman gick ifrån helt kort ändrade dottern inställningarna i duschen.

– När jag kommer tillbaka står hon där i vattenstrålen med det varmaste vattnet på, så det ryker från duschen. Hon står bara kvar där.

Inte heller denna gång söker föräldrarna vård, för de anser sig kunna sköta om den omfattande brännskadan på egen hand.