Tiktokpedofiler får barn att utföra övergrepp – på sig själva

Uppdaterad 2023-12-27 | Publicerad 2023-12-18

En 44-årig man fejkar att han är en 14-årig tjej på Snapchat och Tiktok.

Genom att smickra, manipulera och hota får han sedan ”jämnåriga” flickor att utföra sexuella handlingar på sig själva.

– Man brukar säga att skammen är gärningspersonens bästa vän, säger Emelie Källfelt, senior åklagare.

Att låtsas vara ung, köpa ”nudes” eller bara följa unga i sociala medier kan ge pedofiler direkttillgång till barn via nätet.

Flera domar från de senaste månaderna visar hur gärningsmän använder sig av sociala medier för att utföra sina övergrepp.

En 44-årig man i Mellansverige dömdes i oktober för 86 brott, bland annat våldtäkt mot barn, till fängelse i fem och ett halvt år. Gemensamt för brotten var att mannen inte hade träffat sina offer fysiskt.

44-åringen utgav sig för att vara en 14-årig tjej på både Snapchat och Tiktok. Inget av hans offer förstod att det egentligen var en vuxen man de chattade med.

I domen framgår en bild av hur mannen med hot, manipulation och smicker fått offren att utföra sexuella handlingar på sig själva. Handlingar han filmade och sparade.

Döms för 86 brott

I Västsverige träffar en 20-årig kille en 11-årig flicka via

YuboYubo är en app utvecklad för att träffa nya vänner. Användarna får vara så unga som 13 år.. De ses flera gånger och har samlag, med och utan samtycke, uppger flickan i förhör. Begreppet ”samlag” är en definition av vissa typer av sexuella handlingar som alltid klassas som våldtäkt mot barn om det genomförs med någon under 15 år.

Han får henne att filma sig själv när hon utför flera sexuella handlingar på sig själv. Sen lär han känna fler i hennes närhet.

När domen faller i september i år har han hunnit fylla 23 år och döms till fem års fängelse för våldtäkt på fyra unga under 15 år.

Tre offer har tvingats utsätta sig själva via nätet. Två har blivit handgripligen våldtagna av honom.

Genrebild.

”Coola killen”

Emelie Källfelt, senior åklagare specialiserad på nätsexbrott mot barn, beskriver gärningsmännen på sociala medier som den insmickrande typen.

– Det kan vara den “coola killen” som inte är så mycket äldre, snygg och som gör en intresserad. Förr eller senare vill personen att man skickar en “nude”.

Gemensamt för 44-åringen och 23-åringen är att de först lyckats få offren att skicka bilder av mildare karaktär. Bilder de sedan hotat med att läcka om offren inte skickar grövre bilder på sig själva.

– Man brukar säga att skammen är gärningspersonens bästa vän, säger Emelie Källfelt, senior åklagare.

Tiktok.

Swish avslöjade pedofilen

En 47-årig man i södra Sverige blir tipsad av en kollega om en ung tjej som enligt honom ”tycker om att sälja bilder på sig själv”.

På Tiktok och Snapchat får han 12-åringen att sända live när hon utför sexuella handlingar på sig själv.

Så småningom träffas de, klättrar i träd och leker, men har även samlag. Han lovar att skjutsa hem henne om han får ha samlag med henne igen.

Flickans pappa spårar allt genom en Swishbetalning från 47-åringen till hans dotter. Mannen döms i juni 2023 till sex års fängelse.

Enligt åklagare Emelie Källfelt är det viktigt att gå på magkänsla om man som ung blir kontaktad på nätet.

– Känns inte någonting bra så är det förmodligen inte det, säger Emelie Källfelt och fortsätter:

– Du kan aldrig veta vem du chattar med innan du träffat personen. Och då menar jag aldrig.