Kräver att journalist fängslas

Publicerad 2017-01-26

Fängelse i tre månader för människosmuggling yrkade åklagare Kristina Amilon på för journalisten Fredrik Önnevall och hans kollegor. Hon anser att de hjälpt pojken till Sverige genom att planera resan och betalat del av den.

Fredrik Önnevall medgav att han ordnat med transport men förnekar brott.

– Jag betalade hyrbilen. Efter det har det tagits upp i reseräkning till SVT, säger han.

Det var fullsatt i rättssalen i Malmö tingsrätt under rättegången mot SVT-journalisten Fredrik Önnevall och hans två medarbetare. Intresset var så stort att man fick öppna en medhörningssal för de som inte fick plats.

Vid lunchtid samlades ett femtiotal demonstranter utanför rätten för att visa sitt stöd.

Åklagaren Kristina Amilon kräver att de tre åtalade döms till tre månaders fängelse.

– De planerade resan tillsammans och man planerade noga eftersom man visste att han (pojken) hade falska id-handlingar. Resan anpassades efter det och man hyrde bilen för att hjälpa honom, säger Kristina Amilon.

”Minns inte”

Den syriske pojken Abed, som skildras i dokumentären, fanns med på videolänk. Hans förhör skapade en del förvirring i salen. Först var han säker på sin sak – tv-teamet hade betalat hans resa och han hade inga egna pengar.

Men när han sedan blev påmind om att han sagt tvärt emot det i tidigare förhör backade han.

– Jag minns inte, sa han.

Kristina Amilon förklarade i slutpläderingen att alla och envar säkert kan sätta sig in i den situation som de åtalade hamnade i när pojken bad om deras hjälp. Men att det finns en lagstiftning och att den ska följas.

–  Det finns inget krav på att en ekonomisk prestation ska ha utgått. Det räcker att man hjälper någon igenom en inre gräns, sa hon.

Försvaret vidhöll att de tre endast varit medresenärer till pojken. De hade skildrat hans resa. 

Livsfarligt alternativ

Advokaterna dubbelgarderade sig genom att åberopa humanitära skäl i det fall det skulle bli en fällande dom. Fredrik Önnevalls, försvarsadvokat Björn Benschöld, påpekade att det handlar om att ett barn i en sårbar situation. Abeds enda resealternativ var den livsfarliga manövern att hoppa på en lastbil i farten.

– Det är viktigt att han är ett barn, säger Björn Benschöld, försvarsadvokat.

Trots att det inte står något om ett humanitärt undantag i den svenska lagtexten fastslog Högsta domstolen 2009 att en domstol kan gå på den linjen. Ett sådant undantag finns nämligen omnämnt i EG-direktivets franska, engelska och tyska lydelser. 

Åklagaren Kristina Amilon anser däremot inte att det kan bli tal om ett humanitärt undantag eftersom de har passerat flera gränser i Europa – därför bör brottet inte heller ses som ringa.

De tre åtalade är tidigare ostraffade. När de fick frågan om de kunde tänka sig samhällstjänst så förstod först inte Fredrik Önnevall. När domaren förklarade att det är att jobba gratis på sin fritid svarade han leende.

– Ja, det låter trevligt, varpå flera skratt hördes från åhörare.

Dom meddelas den 9 februari.

Följ ämnen i artikeln