Feministisk bokhandel anklagas för skattefiffel

Publicerad 2012-09-14

Hallongrottan i Stockholm förvånad över Robert Aschbergs kolumn

Robert Aschberg, kolumnist i Aftonbladet.

I Hornstull i Stockholm ligger den tillsynes vanliga bokhandeln Hallongrottan som i en kolumn av Robert Aschberg i dagens Aftonbladet anklagas för fiffel med skattemedel.

Men den feministiska bokhandeln slår ifrån sig.

– Det stämmer att vi inte har redovisat löner, för vi har nämligen inte haft några löner att redovisa, alla jobbar ideellt, säger Alle Eriksson.

I dagens kolumn i Aftonbladet av Robert Aschberg framgår det att bokhandeln Hallongrottan sedan 2011 fått 260 000 kronor i kulturstöd av Stockholms stad. Bara projektet "Tillsammans är mer än ett ord" har dragit in 82 000 kronor av Kulturrådet – i år.

Och det är inget konstigt med det.

Redovisar inte löner

"Men sedan lång tid tillbaka har företaget slutat redovisa löneutbetalningar och deklarera skatt och slarvat med att betala räkningar. Hos Kronofogden ligger skulder till Svenska Mässan i Göteborg och ett företag som säljer sexleksaker", skriver Robert Ascherg i sin kolumn.

Samtidigt ska ägarna Lotta Vilde Wahl och Alle Eriksson på en inspirationsresa till USA, betald med 60 000 kronor skattepengar från Kulturrådet.

När Aftonbladet når Alle Eriksson, ägare av Hallongrottan, är hon förvånad över Aschbergs kolumn som hon anser slår hårt och missriktat:

– Det känns jättekonstigt för oss, vi förstår inte riktigt varför en person som Aschberg hoppar på bokhandeln, säger hon och tillägger:

"Vill göra billig poäng"

– Att jämföra oss med krogar och Säpo, det är helt befängt, det verkar som om han vill göra en billig poäng. Jag menar, det är svårt att hitta en mindre verksamhet än vår att hoppa på.

Eriksson medger att de inte har betalat ut, eller redovisat löner sedan en tid tillbaka. Men det är inte så dramatiskt som det låter.

– Det stämmer att vi inte har redovisat löner, för vi har nämligen inte haft några löner att redovisa, alla jobbar ideellt. Det här är en del av överlevnadsproblematiken, och vi har fått skjuta till privata medel för att få butiken att överleva.

Kämpar för överlevnad

Hon är noga med att poängtera skillnaden mellan bokhandeln och föreningen – som bland annat bjuder in till författarsamtal och liknande evenemang.

– Sedan verkar Aschberg ha blandat ihop vad en förening är och gör, själva föreningen är en kulturförening, och där har vi författarsamtal om aktuella ämnen, och likabehandlingsfrågor.

Hon fortsätter:

– Bokhandeln däremot är ett företag som kämpar för sin överlevnad.

Vad har de 260 000 kronorna gått till?

– Pengarna som vi fått i stöd går till föreningen. Till författare och moderatorer, reseersättningar till författare, lokalhyror för kontorsplats och till eventsen, samt projektledning, säger Eriksson.

"Försöker glida undan"

Robert Aschberg kommenterar bokhandelns svar med att det är "trams":

– Mitt intryck är att föreningen och bokhandeln är väldigt nära sammankopplat. Kolla vart deras nummer går till när du ringer till Hallongrottans vänner, säger en frustrerad Aschberg som reagerar starkt på att han skulle ha skrivit om Säpo:

– De får läsa artikeln en gång till, jag har inte skrivit om Säpo så vitt jag vet. De har läst grejer som jag i huvudtaget inte ens har skrivit om.

Han fortsätter:

– Det visar bara att de har bra fantasi, och det är väl kul, men det passar väl inte i en sådan här diskussion.

Han menar att han varit tydlig med att hålla bokhandeln och föreningen isär in sin text.

– Det här är bara trams, du hör ju att de försöker glida undan, säger Aschberg.