Glada miner på Pridedebatt

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2014-08-01

Alla gillar olika nu för tiden – till och med Kristdemokraterna.

RFSL:s partiledardebatt under Pride bjöd inte på några stora motsättningar mellan blocken.

– Jag är ändå glad över att vi sitter här och tävlar om att ha den bästa hbt-politiken, inte så långt härifrån tävlar man i homofobiska utspel, konstaterade Stefan Löfven (S).

Som en modern och regnbågsfärgad parafras på Leonardo da Vincis "Den sista nattvarden" samlades de nio inbjudna partiledarna runt bordet på Kulturhusets stora scen. Göran Hägglund (Kd) fick påpassligt nog sitta i mitten. Någon Judas Iskariot syntes dock inte till – det här var en debatt som i stora stycken gick i samförståndets tecken.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inledde debatten med att prata om regeringens nya förslag att inkludera transpersoner i lagen om hets mot folkgrupp, något som kräver en grundlagsändring.

– Vi tror att de har rätt som säger att ett särskilt omnämnande i lagen av dessa personer kan hjälpa dem, säger han.

Även oppositionen var positiv till förslaget:

– Här har vi en grupp människor som under åratal levt med fördomar och hat. Vi måste bygga ett samhälle där alla människors värde är lika, säger Stefan Löfven (S).

Föreslår fler vårdnadshavare

De två frågor som verkligen brände till gällde surrogatmödraskap och möjligheten för barn att ha fler än två vårdnadshavare. Kristdemokraterna gjorde gemensam sak med Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ i den första frågan.

– Vad händer om någon ångrar sig? Det finns massa komplexa situationer som kan uppkomma som inte är lyckade, säger Göran Hägglund.

– Det finns en hel del etiska och moraliska diskussioner i den här frågan. Men vårt parti har landat i att vi är positiva till altruistiska surrogatmödraskap i Sverige, kontrar Annie Lööf (C).

När det gällde möjligheten för barn att ha fler vårdnadshavare var både Kristdemokraterna och Moderaterna skeptiska.

– Vi tycker inte att man ska kunna ha tre juridiska vårdnadshavare, det innebär dock inte att man inte ska kunna ha flera vuxna omkring sig när man växer upp, säger Fredrik Reinfeldt.

Vill förbjuda nazibesök

Mest applåder drog Stefan Löfven när han fick en fråga om öppet rasistiska och nazistiska partier ska tillåtas besöka skolor för att informera om sin politik:

– Någonstans måste vi besluta oss. Jag tycker inte att nazister ska kunna stå i skolan och säga till vissa elever att de inte har samma värde.

Samma linje var Jan Björklund (Fp) inne på. Han konstaterade också att partierna är överens om att ändra lagen.

– Det är tillåtet i en demokrati att ett parti är emot demokrati, men det är inte acceptabelt att till barn och ungdomar släppa in partier som säger till vissa elever att de inte är välkomna, säger han.