Jonas Falk häktad efter ett dygn i frihet

Uppdaterad 2022-07-02 | Publicerad 2014-05-30

Jonas Falk, tidigare Oredsson, var på fri fot drygt ett dygn innan han greps på nytt.

Nu har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten inlett ett nytt ärende.

Jonas Falk häktades på nytt enligt europeisk arresteringsorder.

En halvtimme efter utsatt tid inleddes häktningsförhandlingarna i Stockholms tingsrätt vid 15.30-tiden. Enligt gärningsbeskrivningen som lagts fram misstänks Falk för fyra brott i Spanien.

Kan få 20 år i fängelse

Tre skattebrott men också medlemskap i en kriminell organisation.

Jonas Falk även misstänkt för penningtvätt. Enligt åklagaren ska Jonas Falk investerat pengar från drogverksamhet i en restaurang på Mallorca, ett diskotek i Spanien och ett hus i Sitges utanför Barcelona. Totalt handlar det om 5,5 miljoner euro som Falk misstänks ha fört in i Spanien illegalt. Brotten kan leda till 20 år i fängelse, enligt den spanska gärningsbeskrivningen.

Jonas Falk blev internationellt efterlyst praktiskt taget samma stund som han släpptes efter tre och ett halvt år i häkte. Efter 36 timmar i frihet greps han på onsdagskvällen och på fredageftermiddagen häktades han i Stockholms tingsrätt enligt en europeiska arresteringsorder, utfärdad av ekobrottsmyndigheten i Spanien, där Falk varit bosatt tidigare.

Lider av hallucinationer

Under häktningsförhandlingarna hävdade Jonas Falks advokat Tobias Enoksson att det finns en risk för att Jonas Falk kommer att utlämnas till USA. Som stöd för detta hänvisade han till den spanskspråkiga versionen av arresteringsordern - som innehåller en klausul som inte ska ha funnits med på den svenskspråkiga varianten av dokumentet. Där står enligt försvararen att om "länder som inte tillhör Europeiska unionen intresserar sig" för Jonas Falk så ska deras begäran tillmötesgås via diplomatiska kanaler.

– I vår värld är det inget annat land än USA som visat intresse, säger Tobias Enoksson.

Riskerar utlämning

Falk, utpekad som knarkbaron, dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse.

Hovrätten beslutade i tisdags att han skulle släppas på fri fot, vilket var en tydlig indikation att tingsrättens dom knappast kommer att fastställas.

I onsdags kväll greps han på nytt och riskerar nu utlämning till Spanien.

En av Falks advokater, Tobias Enoksson, var med vid gripandet som skedde på Södermalm i Stockholm. Han var mycket kritisk till gripandet och sa till Aftonbladet efteråt:

– Om det är så att det rör sig om skattebrott i Spanien är det helt horribelt. Det är ju precis det här som har prövats i Svea hovrätt där han verkar bli frikänd. Innebär det här att om man friar i ett land skickas man bara vidare till nästa och prövas där?

Chefsåklagare Katarina Ringertz vid andra ekobrottskammaren i Stockholm uppger att arresteringsordern utfärdades samma dag som Falk/Oredsson greps.

– Den skickades direkt till mig av en domare i Barcelona.

Är det där det misstänkta brottet har begåtts?

– Det kan jag inte säga.

Falk är svensk medborgare men skriven i Spanien.