Oredsson släppt på fri fot

Uppdaterad 2022-07-02 | Publicerad 2014-05-27

Jonas Falk, som i tingsrätten dömdes till 18 års fängelse i den stora kokainligan, har släppts.
Det sensationella beslutet tillkännagavs av Svea hovrätt nu på eftermiddagen.

– Vi har tagit ställning om att det inte längre finns skäl att hålla honom häktad, säger Niklas Wågnert, hovrättsråd vid hovrätten.

Falk, 41, ansågs av Stockholms tingsrätt vara huvudman i den liga som misstänks ha smugglat över ett ton kokain från Karibien till Sverige.

Häktad i drygt tre år

Han greps i december 2010 och hade suttit häktad i tre och ett halvt år när han släpptes i dag.
Hovrätten skriver i ett uttalande att det inte längre finns anledning att hålla Falk, som tidigare hette Oredsson, häktad.

– Närmare skäl till varför vi släppte Jonas Falk kommer i domen och inte dessförinnan, säger Niklas Wågnert, hovrättsråd vid Svea hovrätt.

Beskedet ger en fingervisning om att den utpekade knarkbaronen knappast kommer att dömas till 18 års fängelse även av hovrätten. Han är heller inte belagd med reseförbud inför domen som meddelas den 26 juni.

– Den dagen kommer vi att hålla en pressträff och i domen kommer det anges skälen till det här beslutet, säger Niklas Wågnert.

Hos Jonas Falks familj möttes beslutet med glädjetårar och jubel.

Press på familjen

– Jag är så fruktansvärt glad att Jonas är släppt och att tortyren som han blivit utsatt för är över. Det har satt en otrolig press på familjen och efter 3,5 år får han se riktigt solljus igen, säger mostern Harriette Broman.

Vid 15-tiden pratade hon själv med den nyutsläppte 41-åringen.

– Han var mycket glad och skrattade och frågade hur vi mådde allihopa. Han är med sin familj nu.

Jonas Falks försvarare Tobias Enochson är lättad och glad efter att hans klient försatts på fri fot.

– Redan på ett tidigt stadium har vi efterlyst att bevismaterian måste granskas noggrant och att förundersökningen inte bedrivits objektivt, utan varit väldigt ensidig, säger Enochson.

Att Falk suttit inspärrad i 3,5 år anser han vara under all kritik.

– Det är inte värdigt ett samhälle som gör anspråk på att vara ett rättssamhälle och som har de anspråk när det gäller mänskliga rättigheter som vi säger oss ha.

Ensamseglaren Mauritz Andersson, som i tingsrätten dömdes till 14 års fängelse, är fortsatt häktad.

Fotnot: Aftonbladet har sökt åklagarna i fallet.