Schlagerdrottningens utbildning dyrast i Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-01

Malena Ernmans utbildning kostar flera hundratusen kronor.

Staten lägger mest pengar per student på Operahögskolans elever. Minst pengar läggs på juridik och ekonomistudenterna.

Malena Ernman är operasångerska. Operautbildningen är den som kostar skattebetalarna mest per student.

När Malena Ernman intar den ryska Eurovision Song Contest-scenen den 12 maj i år, så är det inte bara som representant för svensk popmusik. Hon representerar även en av våra absolut finaste och dyraste utbildningar. Vårt blonda schlagerhopp har gått två av de dyraste utbildningar som finns i Sverige – Musikhögskolan och Operahögskolan.

Stora skillnader

Staten betalar ut ersättning till högskolor och universitet baserat på antalet heltidspluggande och utexaminerade studenter. En student på Operahögskolan kostar skattebetalarna 272 000 kronor per år. En Musikhögskolestudent kostar 114 170 kronor per år. Detta kan jämföras med utbildningar i ekonomi, juridik, teologi eller humaniora. För studenter inom dessa ämnen får skolorna endast 19 000 kronor per år.

– De stora skillnaderna beror kort och gott på att en del utbildningar är dyrare än andra. Det kostar mer att undervisa till exempel teater, opera och medicin än ekonomi och juridik, där man kan klämma in många studenter i stora undervisningssalar, förklarar Thomas Furursten, som står bakom Högskolverkets undersökning, för E24.

Musikhögskolan roligast

Från början var Malena Ernman inte så intresserad av opera.

– Jag sökte operahögskolan, men var aldrig där. Jag tyckte inte om att stå och sjunga stora toner med mycket vibrato, jag tyckte det var töntigt och gjorde precis tvärtom, säger hon till Expressen nöje.

Musikhögskolan ”Ackis” på Östermalm i Stockholm tyckte hon bättre om.

– Det var jätte roligt att plugga där. Där går så mycket olika typer av musiker. Det finns de som går pop, afro, sångare och instrumentalister. Det umgänge jag har nu träffade jag där. Men det blev inte så mycket studentliv för jag jobbade med en massa projekt samtidigt. För att slippa ta studielån arbetade jag med Radiokören samtidigt, berättar hon.

De dyra utbildningarna har gett utdelning, Malena Ernman är en av de största sångstjärnor Sverige har fått fram. Och kanske kan den begåvade - och dyra - stjärnan även skänka oss en eurovisionvinst.