Skolkjägaren skolkar själv

Publicerad 2011-05-13

Jan Björklund näst värst i regeringen

Jan Björklund inför skolk i betygen.

Själv är han regeringens näst värsta skolkare.

I alla fall från EU-mötena i Bryssel.

Jan Björklund (FP) har missat en del möten.

Från och med i höst inför utbildningsministern Jan Björklund (FP) skolk – eller ogiltig frånvaro – i betygen. Reformen har fått skarp kritik av bland annat Skolverket och Skolinspektionen som menar att det kan bli svårt för skolorna att definiera vad som är olovlig frånvaro.

Dyster läsning

Men hur står det egentligen till med ministerns eget skolk?

Sajten Europaportalen har kartlagt de svenska ministrarnas närvaro vid ministerråden i EU under förra mandatperioden. För Björklund är sammanställningen dyster läsning. Av åtta ministerrådsmöten har han endast närvarat vid hälften, 50 procent.

Det gör Björklund till den näst värsta skolkaren av samtliga ministrar. Sämst närvaro i Bryssel har hans partikamrat Nyamko Sabuni (47 procent). Flitigast i Bryssel har bland annat utrikesminister Carl Bildt och miljöminister Andreas Carlgren varit.

EU-profilerade Folkpartiet har dessutom lägst närvaro totalt av samtliga regeringspartier, enligt mätningen.

I en kommentar skriver Jan Björklunds pressekreterare Eva-Marie Byberg:

– Sverige är alltid representerat på EU:s ministerrådsmöten av antingen statsråd, statssekreterare eller ambassadör – enligt gällande regelverk.

Hon kan däremot inte svara på frågan om Björklunds utevaro i Bryssel är att betrakta som skolk – eller lovlig frånvaro.

Det här kommer i alla fall att gälla för gymnasieeleverna med start i höst:

Elever har skolplikt, giltig frånvaro är sjukdom och ledighet beviljad i för- eller efterhand.

Får stöd

Skolkare eller inte, Jan Björklund får stöd från sin gamle gymnasielärare Bertil Hulthén. Enligt honom var Björklund en exemplarisk elev som i egenskap av elevrådsordförande år 1979 hotade med strejk när rektorn ville införa – just det – skolk i betygen.

Skolkade han mycket?

– Nej, nej. Han var ju på elevrådsmöten då och då, men annars var han alltid i skolan. Det var bara giltig frånvaro, säger Bertil Hulthén.