Flera olyckor i jultrafiken

Publicerad 2015-12-24

Halkprognos från Trafikverket.

Flera trafikolyckor har inträffat på Sveriges vägar under julafton.

Kring lunchtid rapporterades fyra olyckor där sammanlagt elva personbilar har varit inblandade.

Elva personer har förts till sjukhus.

Det är julafton och många befinner sig ute på Sveriges vägar för att ta sig till sitt firande. Kring lunchtid hade fyra olyckor med sammanlagt elva personbilar inrapporterats. Elva personer har förts till sjukhus.

Vid 12-tiden inträffade en olycka på E4:an utanför Luleå vid avfarten till Gammelstad i södergående riktning. Sammanlagt sex personbilar var inblandade och tre personer skickades till sjukhus. Skadelaget för personerna är oklart.

Inledningsvis var båda körfält avstängda men avspärrningarna hävdes vid 13.30.

Flera till sjukhus

Vid 13-tiden körde en personbil med fem passagerare av vägen på E4:an utanför Söderhamn. Tre av passagerarna var barn och flera ska ha förts till sjukhus med ambulans.

– Om de är allvarligt skadade eller inte vet jag inte, men de ska vara förda till sjukhus, säger Peter Hultqvist, presskommunikatör vid Gävleborgspolisen.

Orsaken till olyckan är oklar men Hultqvist påpekar att det inte har handlat om halka.

Vid 12-tiden stängdes väg 104 mellan Kävlinge och Örtofta av efter att två personbilar kolliderat. Två personer fördes till sjukhus och skadeläget är oklart även där. Avspärrningen hävdes vid 13.45.

Färdtjänst i kollision

Strax innan klockan 14 krockade en färdtjänstbil och en personbil på riksväg 50 vid Örebro.

– En person klagar på smärtor i nacken och har förts till sjukhus med ambulans, säger Lotta Lind, presskommunikatör vid Örebropolisen.

Polis befann sig fortfarande på platsen vid 14.45 på grund av att bråte hamnat på vägen efter krocken.

Inga större störningar

Trafikverket meddelar att man inte har behövt stänga av några större vägar på grund av olyckor.

– Jag har inga större störningar inrapporterade till mig. Det kan ha hänt olyckor på mindre vägar ute i vägnätet. Men det är inget som har kommit till oss, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.

Huruvida jultrafiken är särskilt drabbad av olyckor är enligt Trafikverket svårt att svara på.

– Det är väldigt olika år från år, säger Eva Nordén.

Nollgradigt i norr

SMHI rapporterar att det är plusgrader i södra och mellersta delarna av Sverige. I norr är det dock kallare och risken för halka är större.

– Längre norrut ligger vi generellt på minussidan och kring nollgradesträcket. Det är kring nollgradesträcket som det är mest förrädiskt. Ett sådant väderläge kan resultera i halka men jag vet inte hur det ser ut på vägarna just nu, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.