Semesterstäda – med riktigt röj

Publicerad 2012-08-01

Nystädat Katarina Järvborn tillsammans med maken Håkan och barnen Felicia, 9, Hanna, 7, och Lukas, 4. Här står de utanför sitt nyrensade garage hemma i Svedala.

Bada, sola, resa och – rensa.

På semestern passar svensken på att få ordning på torpet.

– För mycket saker gör att vi tyngs. När man röjer ut får man ny energi, säger ordningskonsulten Jessica Enqvist.

Mitt i semestern – och köerna ringlar sig långa till återvinningsstationerna.

På loppisar i lador runt om i landet är kommersen i full gång.

För nätets köp- och säljsajter, som Blocket, är vädret den största ­konkurrenten på semestern. Regnar det i juli, regnar annonserna in.

Jul, vår och på semestern

Jessica Enqvist är ordningskonsult och ser hur röjarviljan ökar vid vissa tidpunkter på året.

– Det är väldigt säsongsbetonat. På våren, när snön börjar försvinna, och på hösten, inför jul, vill många rensa ut. Och på semestern, det är väl helt enkelt för att man har tid då, säger hon.

Hon menar att sorterandet och slängandet ger energi.

– Enligt feng shui tyngs vi av ­våra saker. Det kanske låter flummigt, men jag väljer att tro på det. Jag ser på många av mina kunder att de får ny energi, många säger att det känns som att flera kilo sten lyfts från ­deras axlar, säger Jessica Enqvist.

Tidsbrist är boven

För många är det tidsbrist som gör att högarna växer till sig i skrymslen och förråd.

– Andra har svårt att släppa ­taget, de tror inte att de kan få sakerna igen. Ibland är det på grund av skuld, de har fått något som de inte vågar slänga, säger Jessica Enqvist.

Och så ytterligare en kategori:

– De lata. De prioriterar annat, trots att de skulle kunna få mer ­energi av att rensa.

Men det här rensandet och sorterandet – vore det inte lättare att köpa mindre?

– Absolut. Men vi lever i ett materiellt samhälle där det är så otroligt lätt att handla, även om man inte är rik. Att loppis blivit så stort igen är en motpol till det, vi inser att vi måste återanvända, säger Jessica Enqvist.

4 x ställen att dumpa prylarna

SÄLJ! Hyr bord på en loppis – eller ordna egen garageutförsäljning. Eller sälj på någon av nätets ­alla köp- och säljsajter, som Blocket eller Tradera. Du kan också kolla om någon i din egen bekantskapskrets vill köpa ditt skräp via till exempel ­Facebook.

SKÄNK! Ge bort till vänner – eller skänk till någon organisation. ­Myrorna, Emmaus, Erikshjälpen tar på många orter emot prylar. Ibland finns lådor vid återvinningsstationerna. Ge bort-sajter finns också på nätet, till exempel Bortskankes.se och Rensavinden.nu. På Godsak.se kan du köpa och sälja – och låta pengarna gå till organisationer som arbetar för en bättre värld.

SWOPPA! Byt dina gamla grejor mot någon annans gamla! Anordna egen klädbytardag med vänner – eller haka på när det arrangeras i ditt område.

SLÄNG! Ibland finns ­inget bättre ställe för en utsliten pryl än tippen. Men nu för ­tiden lämnar vi så klart vårt skräp på åter­vinnings­stationen.

Stoppa stöket – ordningskonsulten Jessicas bästa tips

Struktur. Många fastnar när de ska röja, de kanske blir sittande och bläddrar i fotoalbum i stället för att rensa. Då behövs struktur.

Planering. Bestäm dig för var och när du ska röja – och hur lång tid det ska ta. Skriv in i kalendern. Se det som ett jobb – och gör inget annat under den tiden.

Stöd. Ta dit en vän som stöttar, kanske bara genom att dricka te och titta på. Även sambon kan funka – om det inte blir bråk. Jag brukar rekommendera en vän, om det inte handlar om gemensamma utrymmen.

Schema. Behåll ordningen genom att skapa ett schema. Bestäm till exempel att du ser över garderoben tre eller fyra gånger om året eller förrådet varje vår och höst. Om du är odisciplinerad – skriv in i kalendern.

Nyhetsflödet |
Aftonbladet