Svarta hyreskontrakt säljs för tiotusentals kronor

Publicerad 2016-02-24

Behovet av fler bostäder är skriande. Och i skuggan av den vita hyresmarknaden säljs i dag svarta kontrakt för tiotusentals kronor.

Det visar onsdagens Uppdrag granskning i SVT, som kartlagt den svarta bostadsmarknaden i Göteborg.

Många är det som upplever svårigheter att få ett hyreskontakt. Bostadsbrist råder enligt en sammanställning som SVT Nyheter har gjort i nästan 250 av Sveriges kommuner. Enligt Boverkets senaste bedömning behövs det byggas 100 000 nya lägenheter per år de närmaste fem åren, och hela 700 000 nya bostäder fram till 2025.

För den med möjlighet att betala en klumpsumma för ett hyreskontrakt kan den svarta handeln med bostäder innebära lösningen på problemet.

Kriminella personer har i bostadsbristens spår därmed funnit en lukrativ marknad.

I onsdagens Uppdrag granskning i SVT kartläggs den svarta bostadsmarknaden i Göteborg. Där avslöjas hur både förstahand- och andrahandskontrakt säljs via svartmäklare för tiotusentals kronor.

Flera utnyttjade av samma svartmäklare

Där framgår också att somliga svartmäklare inte drar sig för att utnyttja människors många gånger utsatta och desperata situation. Bland de som skaffar bostäder på olaglig väg finns nämligen en del nyanlända, som efter att de betalat för ett hyreskontrakt lämnats på bar backe.

Alaa berättar hur hon betalade 15 000 kronor för ett andrahandskontrakt till sig och sina barn, men aldrig fick tillträde till lägenheten. Abu Fahad är en annan som uppges ha lurats av en och samma svartmäklare.

– Hon utnyttjar människor som har flytt krig, säger Abu Fahad.

Denna kriminella verksamhet visar sig vara stor. Och de misstänkta brotten därtill svåra att utreda.

Programmet ”Svartmäklarna” sänds i SVT1 och SVT Play, onsdag 24 februari klockan 20.00.

Följ ämnen i artikeln