Nordkorea genomför test av ny raketmotor

Publicerad 2016-09-20

Enligt Nordkoreansk statsmedia har ett framgångsrikt test av en ny raketmotor genomförts.

Om uppgifterna stämmer tar det Nordkorea ett steg närmre att kunna avfyra långdistansrobotar.

Nordkoreansk statsmedia rapporterade på tisdagen att landets ledare Kim Jong-un närvarat vid ett framgångsrikt test av en ny kraftigare raketmotor och beordrade förberedelserna för att skjuta upp sateliter. Det rapporterar AP.

FN betraktar Nordkoreas rymdprogram som en täckmantel för att utveckla långdistansrobotar och om motortestet var så framgångsrikt som rapporterats, ses det som ett steg närmare för Nordkorea att ha tillgång till långdistansrobotar.

En representant för den sydkoreanska armém säger i ett uttalande att de tror att motorn var just för en långdistansrobot. I sydkoreanska medier spekuleras i att Nordkorea kan genomföra ett test av en långdistansrobot i samband med årsdagen för sitt grundande den 10 oktober.

Genomförde provsprängningar

Tidigare den här månaden genomförde Nordkorea sin femte och hittills kraftigaste provsprängning av något typ av kärnladdning. Sydkorea och USA reagerade genom att hota med strängare sanktioner mot landet.

Sedan 2012 har Nordkorea lyckats att få upp två satelliter i omloppsbana. Varje gång har händelserna fördömts av omvärlden.

Nordkorea hävdar att de behöver kärnvapen för att stävja hotet från USA.

 PLUS:  De föll offer för män