De hemska bilderna är precis vad EU vill visa upp

Utåt uttrycker EU förfäran över situationen för flyktingar som sitter fast i Grekland och Makedonien.

I tysthet är jag övertygad om att de är rätt nöjda.

EU fruktar att vårens kommande flyktingvåg ska bli ännu större än den i höstas som kastat unionens 28 länder in i sin värsta kris hittills. Allting EU nu gör går ut på att stoppa denna flyktingström.

– Kom inte till Europa, sade EU-ordföranden Donald Tusk i dag med adress till ekonomiska flyktingar. Tro inte på smugglarna. Riskera inte era liv och era pengar.

Så tydligt har ingen högt uppsatt EU-företrädare uttalat sig hittills. Tyskland tänker via annonskampanjer upplysa flyktingarna om att "många av dem inte har en realistisk chans att få stanna".

Under tiden sitter tiotusen flyktingar fast vid gränsen till Makedonien eftersom detta icke EU-land på andra EU-länders begäran bestämt sig för att bara släppa igenom ett fåtal flyktingar varje dag. Resten tvingas tillbringa natt efter natt i alltmer eländiga och överfulla tältläger vid gränsen.

Häromdagen blev flyktingarna så upprörda att de med våld försökte forcera gränsstaketet. Makedonsk polis svarade med att skjuta tårgas mot flyktingarna.

Dubbla tungor

Samtidigt fortsätter mellan 1 000 och 2 000 flyktingar att anlända sjövägen från Turkiet till Grekland varje dag utan chans att ta sig vidare..

Olika EU-företrädare har uttalat sig kritiskt mot Makedonien på temat "det här är inte scener vi vill se utspelas i Europa". De fortsätter tala vackert om asylrätten.

Men många av EU:s ledare talar med dubbla tungor.

I det tysta applåderar de att Makedonien täppt igen flyktvägen upp mot Europa. De hoppas att bilderna på flyktingar som hjälplöst hänger vid taggtrådsstängslen utan att komma vidare ska få andra flyktingar att tänka efter en extra gång ifall de verkligen ska göra den farliga och dyra resan över Medelhavet.

Gränsen är inte helt stängd men jämfört med i höstas de vi såg en stor folkvandring upp genom Europa så har flyktingströmmen förvandlats till en liten rännil. Vilket är precis vad EU vill.

Stort fiasko

Istället för att hjälpas åt och fördela flyktingbördan så försöker EU nu i praktiken tvinga Grekland att ta hela ansvaret för flyktingströmmen. Landet har upprepade gånger hotats med att kastas ut från Schengensamarbetet om man inte upprätthåller EU:s yttre gräns.

Det är knappast rimligt att lämna Grekland med hela flyktingbördan, även om EU erbjudit sig att betala en del av notan. EU fattade redan i början av förra hösten beslut om att omfördela flyktingar från Grekland till övriga EU. Men det har blivit ett stort fiasko.

EU håller alltmer på att gå från mottot "alla för en" till "rädda sig bäst dem som kan".

Tysklands Angela Merkel och några till, däribland Sverige, försöker få till en gemensam fördelning av de flyktingar som kommer till Europa men det ser allt svårare ut.

Förbundskanslern har pekat på det paradoxala i att övriga EU-länder gjort stora uppoffringar för att hålla Grekland kvar inom euron men nu verkar strunta helt i om landet kastas ut från Schengen.

Omöjlig ekvation

Utan öppna gränser mellan EU-länderna riskerar även förutsättningarna för en gemensam valuta att haverera. Och i så fall kan hela EU-konstruktionen braka ihop.

EU:s hopp står hela tiden till att någon annan ska få stopp på flyktingströmmen. Just nu sätter man sitt hopp till Turkiet som mot 30 miljarder kronor ska förbättra förhållandena för flyktingarna i Turkiet och stoppa dem från att ta sjövägen till Europa. Men den konstruktionen bygger på att EU-länderna frivilligt ska ta emot några hundra tusen flyktingar från Turkiet. I dag är det förutom Tyskland svårt att hitta några villiga mottagarländer.

Hur den ekvationen ska lösas är omöjligt att begripa.

Följ ämnen i artikeln