Nya protester trots nödläge i Bangkok

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Rapeephat Sitichailapa/AP/TT
Demonstranter konfronterar polis i Bangkok på torsdagen.

NYHETER

Protesterna i Thailands huvudstad Bangkok fortsätter – trots att regeringen utlyst nödläge med nya säkerhetsregler.

– Likt hundar inträngda i ett hörn så ska vi kämpa tills vår död, säger protestledaren Panupong Jadnok.

Nödläget utlystes under onsdagen av regeringen som ett svar på föregående dags stora protestmarscher i Bangkok, där tiotusentals samlades för att demonstrera mot regeringen. Nödläget innebär bland annat ett förbud mot massprotester.

Som en reaktion på förbudet tog ytterligare hundratals thailändare i huvudstaden till gatorna under torsdagen.

– Vi kommer inte ge vika. Vi kommer inte springa härifrån. Vi kommer inte gå någonstans, säger demokratiaktivisten och protestledaren Panupong "Mike Rayong" Jadnok till de jublande demonstranter som samlats vid Ratchaprasong-korsningen i stadens affärsdistrikt.

Symbolisk handhälsning

Demonstranterna strömmade in i närbelägna shoppinggallerior där de gjorde sin karaktäristiska trefingershälsning, en gest inspirerad av filmserien "Hunger games".

Polis grep minst 20 personer med hänvisning till de nya reglerna som säger att inte fler än fyra personer får träffas samtidigt.

I samband med frihetsberövandena syntes en demonstrant bryta sig ut ur folkmassan och knyta en vit bindel om armen till en av poliserna.

"En dag kommer vi att stå sida vid sida när Thailand är en bättre plats", gick det att läsa på bindeln.

Det nya nödläget innebär utöver protestförbud ett förbud mot digitalt publicerade nyheter och inlägg på social medier som anses kunna orsaka oro och rädsla, påverka den nationella säkerheten eller sänka allmänhetens moral.

– Det är extremt viktigt att införa dessa akuta åtgärder för att snabbt och effektivt kunna få slut på den uppkomna situationen och återinföra lugn och ordning, meddelade statlig tv.

Tre ledare gripna

De styrande ger samtidigt sig själva rätten att bestämma om offentliga platser kan spärras av för allmänheten.

Den förordningen aktiverades direkt på morgonen, när polis motade bort de över tusen demonstranter som slagit läger utanför premiärminister Prayut Chan-O-Chas kontor.

Då hade enligt människorättsorganisationer tre av de ledande protestledarna gripits av polis.

En av dem, Arnon Nampa, som krävt reformer för landets auktoritära monarki, hade på onsdagen manat demonstranterna till lugn när drottning Suthida skulle passera demokratimonumentet i centrala Bangkok.

Årsdag av uppror

Bilkortegen möttes av protester som ska ha stannat vid slagord och att bilarna fick sakta ner, men det var tillräckligt för att regeringen sedan skulle använda händelsen som direkt anledning till de nya bestämmelserna.

Onsdagen var 47-årsdag av studentupproret 1973, då 77 personer dödades. Tusentals demonstranter och omkring 14 000 poliser samlades runt demokratimonumentet i centrala Bangkok.

På tisdagen greps 21 personer på samma plats under en protest vid en annan annan bilkortege med kungaparet.

Den regeringskritiska rörelsen, som har protesterat så gott som dagligen sedan i juli, kräver ökad demokrati, nyval, en omskriven grundlag och att premiärminister Prayut Chan-O-Chas avgår.

Publicerad: