Kraven för värnplikt tuffare än många tror

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-03-27

Kraven för att göra värnplikt är tuffare än många tror. Arkivbild.

Nästan två av tre unga lever inte upp till kraven för att kallas till mönstring.

Depressioner och ångest sätter stopp för många – men det kan också handla om enkla åkommor som eksem, eller att man är otränad.

Nästan två av tre unga går inte att kalla till mönstring. En siffra som Pliktverket ser som oroande inför framtiden, när allt fler behöver göra lumpen.

– Det är så pass många unga som har sådana risker med att kallas in i en militär miljö att de inte är lämpliga. Men det betyder inte att det är så många unga som är sjuka, säger Jesper Höjeberg, chefsläkare på Pliktverket.

Ungdomarna faller bort av en mängd orsaker. Inom det medicinska området är det framför allt av psykisk ohälsa.

– Depression och ångest är ofta hinder. Även om man bedöms som frisk i nuläget har psykiska tillstånd en tendens att återaktiveras i pressade lägen eller krigssituationer, säger Höjeberg.

Tåla krutrök

Svårare sjukdomar som epilepsi och diabetes är alltid diskvalificerande. Men även diagnoser som eksem, astma och adhd kan leda till avslag.

– I många fall kan det handla om tillstånd där personer egentligen är fullt friska och mår bra. De har inga bekymmer så länge de kan ta sin medicin dagligen.

Men den militära miljön ställer betydligt högre krav än vad en vanlig dag i livet gör, säger Höjeberg.

– Har man en astma som inte är välreglerad och utsätts för krutrök eller tårgas innebär det hälsorisker som inte är acceptabla.

Utöver sjukdomar tittar Pliktverket också på psykisk funktionsförmåga, till exempel om man har svårt att fungera i grupp eller ta till sig instruktioner.

Även träningsgrad vägs in. En person som aldrig tränar kan bli utesluten av den anledningen.

Många blir förvånade

Tidigare skador, som exempelvis korsbandsskada, kan också vara ett problem, liksom dålig syn.

– Vi vet att närsynthet stiger bland ungdomar. Det är en fråga för Försvarsmakten vilken minimisyn man kan acceptera. Om man tappar sina glasögon, hur bra behöver man se för att ändå fungera i den militära miljön, säger Höjeberg.

Många, både ungdomar och föräldrar, blir förvånade över de höga kraven.

– Många har svårt att förstå varför man inte bara kan göra lumpen, ”så farligt kan det väl inte vara?” Då behöver vi vara tydliga med att i förlängningen är det här en utbildning som ska leda till att om det värsta inträffar ska man fungera i stridande förband, i krig, för att skydda Sverige.

Kan det bli aktuellt att sänka kraven, nu när fler behöver göra värnplikt?

– Det är Försvarsmakten som äger frågan. De är medvetna om problemet på samma sätt som vi är och det diskuteras hur kravprofilerna ska se ut.

Följ ämnen i artikeln