Liam sköts ihjäl utanför skolan dagen innan lovet: ”Vi bara skrek”

Uppdaterad 2023-08-31 | Publicerad 2023-08-27

Liam, 18, sköts ihjäl utanför sin skola i april.

Nu har den 17-årige pojke som misstänks för inblandning i mordet släppts på fri fot.

– Den misstänkte får åka hem, han får träffa sina vänner, han får träffa sin mamma. Medan min son aldrig kommer få göra det igen, säger Liams mamma.

Vid familjens gröna, välklippta trädgård utanför Eskilstuna står en studsmatta och en basketkorg uppställd.

I villan finns det tydliga spår av barn. Leksaker, spelkonsoler och blöjor till familjens yngsta.

Och på kylskåpsdörren sitter en lapp med tre datum uppskrivna: Onsdag 5/4, måndag 17/4, onsdag 26/4.

Det var datumen som 18-åriga Liam skulle övningsköra.

Men Liam hann aldrig gå på de två sista lektionerna. Den 6 april, på eftermiddagen, sköts han ihjäl utanför sin skola i Eskilstuna.

Skärtorsdagen, den 6 april, var dagen före påsklovet och Liams pappa hade slutat tidigare från sitt jobb för att umgås med familjen.

På vägen hem ringde han Liam och pratade en stund, innan han följde med Liams mamma för att hämta de yngsta barnen på förskolan.

– Jag vet inte varför vi åkte tillsammans till förskolan just den dagen. Jag brukar inte följa med och hämta dem, men den dagen gjorde jag det, säger Liams pappa.

Sedan fick Liams mamma ett samtal på sin telefon. Det var Liams flickvän som berättade att han blivit skjuten på skolans parkering.

– Vi skrek bara. Jag körde så fort jag kunde till skolan. När vi kom fram var det avspärrningar och poliser överallt, säger Liams pappa.

Kontaktade socialen

På en byrå vid det stora köksbordet står fotografier, ljus och en vas med vita blommor. Fotona föreställer Liam och hans flickvän.

– Han var en lugn person, han var ofta hemma och pluggade eller spelade tv-spel. På somrarna och ibland på helgerna jobbade han. Förra året började jag tjata på honom om att han borde gå ut och träffa kompisar, istället för att sitta hemma, säger Liams pappa.

Liam sköts till döds utanför sin skola den 6 april.

Förra sommaren började Liam också umgås mer med vänner. Han var ofta ute, även om han sällan kom hem sent.

Tills föräldrarna en dag fick ett samtal från polisen.

– De sa att de hade sett Liam tillsammans med några personer som förekom i kriminella kretsar. Eftersom de inte hade sett Liam i de kretsarna tidigare tog de kontakt med oss, säger Liams mamma.

En del av personerna var vänner som Liam hade vuxit upp med.

– Vi kontaktade även socialen för att se vad vi kunde göra. Vi blev oroliga och ville inte att han skulle råka illa ut. Vi ville göra vad vi kunde för honom och bad dem om hjälp och råd, fortsätter hon.

Datumen då 18-åriga Liam skulle övningsköra är fortfarande uppskrivna på en lapp på kylskåpet.

Greps för vapenbrott

Bara några veckor senare greps Liam misstänkt för en skjutning mot en port i Eskilstuna.

Under de tre månader som han satt häktad hann han fylla 18 år.

Han dömdes sedan för grovt vapenbrott och påföljden blev ungdomsövervakning.

Domen slår fast att Liam, tillsammans med andra okända personer, ska ha hanterat vapnet samma dag som skjutningen skedde. Vapnet har däremot inte återfunnits.

– Efter domen var vi bara glada över att ha honom hemma igen, men Liam sa att han var oskyldig och att han ville överklaga domen, säger Liams mamma.

Överklagat till hovrätten

Hans pappa säger att Liam var på väg hem till sin flickvän när skjutningen som Liam blev misstänkt för skedde.

– Före det hade han suttit på en buss. Det hade bara gått några minuter från att Liam satt på bussen till att han greps. Hur skulle han hinna skjuta mot en port under den tiden? säger pappan.

Familjen bestämde sig för att hjälpa Liam att överklaga domen till hovrätten. Efter Liams död har de valt att driva vidare överklagan tillsammans med Liams advokat. Den har ännu inte tagits upp i hovrätten.

– Vi vill att han ska få upprättelse. Vi båda är övertygade om att han aldrig hade mördats om det inte hade varit för den domen, om hans namn inte hade förekommit där, säger Liams mamma.

Utöver domen om grovt vapenbrott förekommer Liam inte i några utredningar.

Ville bli advokat

Efter jullovet började Liam om i skolan – trots att han hade missat en stor del av höstterminen och skulle behöva gå om tredje läsåret på gymnasiet.

– Efter att han släpptes från häktet var han bara hemma. Han fortsatte gå till skolan, fast han inte behövde det då. Under tiden i häktet fick han upp ögonen för advokatyrket. Han hade bestämt sig för att han skulle plugga juridik och bli advokat, säger Liams pappa.

Därefter började Liam övningsköra och förhoppningen var att ta körkortet före sommaren. Familjen hade även börjat titta på en bil till honom.

I hans rum på övervåningen ligger körkortsböckerna fortfarande framme. I fönstret står en kontroll till ett tv-spel och i bokhyllan två kaniner i choklad.

Liam dog dagen före påsklovet.

I Liams rum ligger körkortsböckerna fortfarande framme.

Misstänkt släppt från häktet

I början av sommaren greps en 17-årig pojke misstänkt för medhjälp till mordet på Liam – den enda som hittills står som misstänkt för brottet.

Eftersom han inte är myndig släpptes han från häktet förra veckan – samtidigt som misstankarna mot honom kvarstår.

– Den misstänkte får åka hem, han får träffa sina vänner, han får träffa sin mamma. Medan min son aldrig kommer få göra det igen, säger Liams mamma.

Runt Liams grav på kyrkogården, som ligger några kvarter från familjens hus, finns ett hav av färgglada blombuketter. Föräldrarna berättar att de byter ut blommorna var tredje eller fjärde dag nu.

Minst två gånger per dag, men ofta fler, åker familjen till kyrkogården för att besöka sin son.

– De första dagarna efter hans död kunde jag inte ens gråta. Jag var bara i chock, säger Liams pappa.

– Man har hört att sorgen blir lättare med tiden, men jag undrar om det verkligen om den blir det. Jag tror att jag alltid kommer känna samma sorg, fortsätter han.

Besöker graven dagligen

Han berättar att ett av de yngre barnen nyligen ritade en teckning på familjen på förskolan.

– Hon visade den för sin lärare. Den föreställde mamma och pappa som grät. Hon är bara fyra år, men det visar hur mycket det här har påverkat henne. Vi alla är ledsna och saknar honom, säger han.

Minst två gånger per dag, men ofta fler, åker de till kyrkogården för att besöka sin son.

– Man tänker att det här aldrig ska drabba en, men det har drabbat oss. De som har gjort det här har inte bara tagit Liams liv, de har tagit hela vår familj, säger Liams mamma.

Båda hoppas att den som tagit deras sons liv ska hittas och dömas – även om båda har låga förhoppningar.

– Jag är rädd för att de aldrig griper dem, för att de här ska bli ett kallt fall som aldrig får en upplösning, säger Liams pappa. 

Följ ämnen i artikeln