Efter moskékritiken – Åkesson håller nytt tal på arabiska

Publicerad 2023-12-17

Jimmie Åkesson fick svidande kritik för sitt utspel om att riva moskéer.

Nu ska SD-ledaren förklara sig på arabiska – med hjälp av artificiell intelligens, erfar Aftonbladet.

– Det är viktigt att han ges möjlighet att prata direkt med den arabiskspråkiga världen, säger en källa med insyn.

Det har stormat kring Jimmie Åkesson efter hans tal på partiets landsdagar i slutet av november.

I talet sa SD-ledaren att Sverige måste börja riva moskéer – något han delvis backade från bara ett par dagar senare. Budskapet möttes av kalla handen från de andra Tidöpartierna. Muslimska organisationer och muslimer fördömde Åkesson – vissa gick så långt att de jämförde hans retorik med Adolf Hitlers.

SD-ledaren höll ett tal i början av november med hjälp av en AI-klon. På måndag hålls ett nytt tal, erfar Aftonbladet.

Ska handla om islam och islamism

Nu ska Jimmie Åkesson enligt en källa med insyn försöka förklara sig för den muslimska befolkningen. SD-ledaren kommer under måndagen hålla ett nytt tal med hjälp av en AI-klon. I talet kommer han enligt källan att vända sig direkt till muslimer i Sverige och utomlands. Talet ska handla om fri- och rättigheter, islam och islamism.

– Under två veckors tid har det publicerats mer eller mindre medvetna misstolkningar av Åkessons tal, säger en källa med insyn.

AI-talet på arabiska blir det andra som SD-ledaren håller. Det första hölls i november och var en översättning av Åkessons tal till nationen. Syftet då var att nå en grupp i Sverige som inte följer svenska medier.

Fittja moské.

Vill inte avslöja

– Det här kan gå hem hos personer som normalt inte nås av våra budskap, inte för att de är politiskt ointresserade, utan för att de kanske inte riktigt följer svenskspråkig media och kan se det. Men det kan även vara folk som befinner sig i utlandet, men som ändå har släktingar i Sverige, sa SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein till GP.

Joakim Wallerstein, SD:s kommunikationschef.

Det förra talet möttes av ris och ros. Mediehuset Alkomis, som rapporterar nyheter på arabiska, kallade det populistiskt eftersom SD i vanliga fall är negativa till att samhällsinformation och nyheter på arabiska finns tillgängligt. Andreas Hallberg, docent i arabiska vid Göteborgs universitet, sa till GP att talet lät väldigt likt en arabisk politiker, men att det innehöll vissa småfel.

SD:s pressavdelning bekräftar att det kommer hållas ett tal på måndag, men partiet vill inte avslöja innehållet.

Olof Svensson