Netanyahu vill intensifiera kriget

TT

Publicerad 2023-12-25

Antalet döda i en israelisk flygattack i centrala Gazaremsan på julafton har stigit till över 100, enligt Hamastrogna myndigheter.

Men de höga dödstalen på Gazaremsan verkar inte få Israel att vackla.

– Vi intensifierar striderna de kommande dagarna, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.

Journalister från nyhetsbyrån AP beskriver hur sårade och döda kroppar lämnades vid ett närliggande sjukhus efter anfallet i Maghazi i centrala Gaza.

Sjukhusen räknade initialt till minst ett 70-tal döda, varav tolv kvinnor och sju barn. På juldagen höjdes antalet bekräftade offer till 106.

– Vi var alla måltavla, säger Gazabon Ahmad Turokmani, som förlorade flera familjemedlemmar, däribland sin dotter och sitt barnbarn.

– Det finns ingen säker plats i Gaza i alla fall, fortsätter han till AP.

Palestinska Röda Halvmånen säger att intensiva israeliska flyganfall har lett till att huvudvägar mellan de tätbefolkade områdena har stängts, vilket hämmar arbetet för ambulanser och räddningsarbetare, rapporterar BBC.

”Inte nära slutet”

Israels premiärminister besökte norra delen av Gazaremsan på måndagen, och fick en uppdatering av situationen, iklädd hjälm och skyddsväst. Efteråt lovade han att fortsätta kriget.

– De bad mig alla om en sak – att vi inte stannar upp utan fortsätter till slutet, sade han till partikamrater, enligt BBC.

– Så vi stannar inte. Vi fortsätter att strida och vi fördjupar striderna de kommande dagarna och det blir en lång kamp och det är inte nära att ta slut, fortsatte han.

Fem personer som togs från Israel under Hamas terrorattack den 7 oktober har hittats döda i ett tunnelsystem i norra Gaza, meddelar Israels försvarsmakt IDF.

Kropparna hittades i ett omfattande tunnelsystem i Jabalia. Enligt IDF fungerade tunnelnätverket som en ledningscentral för Hamas i norra Gaza, varifrån terrorattacken planerades. Vapen hittades i tunnlarna innan de förstördes, enligt uttalandet.

Två av kropparna hittades för två veckor sedan, de övriga tre några dagar senare, rapporterar The Jerusalem Post.

Möttes av burop

När Netanyahu framträdde i knesset senare på måndagen sade han att det behövs mer tid för att få hem alla gisslan. Han möttes av burop från anhöriga till gisslan, som skanderade ”Nu! Nu!”.

Omkring 240 personer togs som gisslan och omkring 1 200 personer dödades under Hamas attack, enligt israeliska myndigheter. Över 100 ur gisslan släpptes under en tillfällig vapenvila i slutet av november.

Över 20 400 Gazabor har dödats sedan krigsutbrottet enligt det Hamastrogna hälsovårdsdepartementet.