SMHI varnar för snöfall och hård vind

Publicerad 2023-12-21

SMHI har utfärdat flera varningar för snöfall, halka och översvämningar.

I mellersta Sverige väntas stora mängder snö och i söder hård vind.

– Snöfallet kan framför allt orsaka förseningar i trafiken, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Snö, vind och höga flöden – flera varningar har utfärdats under torsdagen som kan orsaka problem i jultrafiken och i Mellansverige väntas ordentliga snöfall.

– Det kan komma dryga decimetern snö, lokalt mer, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Gul varning för snöfall

I sydöstra Norrland, Svealand och nordligaste Götaland varnar man för snöfall som kan orsaka problem i trafiken. Dålig sikt, halka och snörök kan uppstå och enligt prognosen kan det falla mellan 10 och 20 centimeter snö.

– Det är ett ganska stort området där det väntas stor påverkan och vi varnar för konsekvenserna i samband med jultrafiken, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Snön kan även komma att orsaka förseningar inom kollektiv- och flygtrafiken.

Snöiga gator. Arkivbild.

Översvämningar och vind i syd

Längs den skånska västkusten och Hallandskusten har en orange varning utfärdats för högt vattenstånd. Enligt SMHI finns det ”Risk för omfattande översvämningar som kan orsaka begränsad framkomlighet på vägar och järnvägar.”

Kusten kan även utsättas för erosionsskador och bland annat hamnar riskerar att skadas.

– Vi har både västvind och ett lågtryck, det medför att vattenståndet stiger, det når framför allt mycket höga nivåer under morgondagen och kan ge omfattande skador längs kusten, säger Ida Dahlström.

Förtöjda båtar och fartyg kan komma att skadas och den segelfria höjden under broar minskar, vilket gör att man inte kommer kunna komma åt en del hamnar.

I Skåne och sydligaste Hallans varnar man även för vind som kan blåsa upp till stormbyar vilket kan leda till nedblåsta träd och lösa föremål riskerar att skadas och flyttas.

Vinden väntas hålla i sig även under fredagen och det kan bli ”rejält blåsigt med upp till stormbyar”, skriver SMHI.

Följ ämnen i artikeln