Efter skandalen kring Ibn Rushd – regeringen skärper granskningen av studieförbund

Publicerad 2023-12-14

Efter mötet mellan det muslimska studieförbundet Ibn Rushd och utbildningsminister Mats Persson (L) skärper nu regeringen granskningen av studieförbund i Sverige.

– Det är ingen rättighet att få statliga bidrag och bryter man mot de grundläggande villkoren får det konsekvenser, säger statsrådet.

Studieförbundet Ibn Rushd måste betala tillbaka 147 000 eftersom demokrativillkoret i stödet inte upplevs.

Regeringen inför nu ett krav på att Folkbildningsrådet löpande redovisar hur studieförbund som får bidrag lever upp till de demokrativillkor som är uppsatta.

Anledningen är den färska rapport från myndigheten som visade att det muslimska studieförbundet Ibn Rushd undervisat barn med studiematerial som bland annat godkänner barnaga, talar om homosexualitet som en synd och behandlar antisemitiska konspirationsteorier.

Ibn Rushd ska betala tillbaka 147 000 kronor eftersom demokrativillkoret inte efterlevts. Förra året fick förbundet stöd på totalt 29 miljoner kronor.

Ministern inte nöjd efter mötet

På onsdagen hölls ett möte mellan utbildningsminister Mats Persson och Ibn Rushd om det som inträffat. Men ministern var inte imponerad efter mötet.

– Det finns fortfarande stora oklarheter som behöver förklaras. Vi känner oss inte trygga med de svar vi fått, säger Mats Persson.

Utbildningsminister Mats Persson (L)

Den 10 januari ska Ibn Rushd presentera en åtgärdsplan för Folkbildningsrådet.

Men regeringen går nu alltså vidare och på torsdagen klubbas en ändring i regleringsbrevet till myndigheten, som ställer nya krav på Folkbildningsrådets granskning och redovisning av hur studieförbund och folkhögskolor lever upp till demokrativillkoren.

– Det är ingen rättighet att få statliga bidrag och bryter man mot de grundläggande villkoren får det konsekvenser. Detta skadar förtroendet för hela folkbildningen, säger Mats Persson.

– Genom det här beslutet i dag kommer det bli mycket, mycket tuffare kontroll av studieförbunden.

Mindre pengar till studieförbund: ”Enklare att motivera”

I sin budget för 2024 drog regeringen ner stödet till studieförbunden med 250 miljoner kronor. 2025 sänks stödet ytterligare med 350 miljoner och 2026 med en halv miljard kronor.

Mats Persson menar att den omprioriteringen motiveras än mer av det som framkommit om Ibn Rushds verksamhet.

– Det är klart att den prioritering vi gjorde i budgeten, där vi flyttade pengar från studieförbunden till riktiga utbildningar, känns enklare att motivera i ljuset av de här hemska uppgifterna.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.