Ryska ambassaden delar bilder på döda ”legoknektar”

Uppdaterad 2023-05-30 | Publicerad 2023-05-29

I ett inlägg på Twitter från den ryska ambassaden i Sverige delas bilder på 150 stycken ”döda legoknektar”.

Ambassaden beskriver personerna som ”de som kom för att döda”.

Tre av de personer som pekas ut, anges vara svenskar.

Sedan kriget startade har utländska medborgare från flera länder valt att åka till Ukraina för att delta i kriget mot Ryssland.

Under måndagen valde den ryska ambassaden att publicera två bilder med personer de påstår är döda ”legoknektar”. På bilderna syns 150 personer med namn och nationalitet. Tre av personerna uppges vara svenskar.

Den ryska ambassaden på Kungsholmen i Stockholm.

Om personerna på bilderna faktiskt stridit för Ukraina eller är döda går inte att verifiera. Ambassaden skriver även att personerna på bilderna bara är de som blivit identifierade.

Aftonbladet har sökt den ryska ambassaden angående publiceringen av bilderna, men har inte fått något svar.

Har hotat Sverige tidigare

I mars publicerades ett inlägg på den ryska ambassadens hemsida med ett hotfullt utfall mot Sverige. Den ryske ambassadören, Viktor Tatarintsev skrev då att Sverige skulle bli ett legitimt mål om vi gick med i Nato.

Ryske ambassadören Viktor Tatarintsev.

– De nya medlemmarna i fiendeblocket kommer att bli ett legitimt mål för försvarsåtgärder från Rysslands sida, även av militär karaktär, skriver Tatarintsev.

Fick pengar frigjorda

I förra veckan fick både den ryska ambassaden i Stockholm och det ryska generalkonsulatet i Göteborg gehör på sin ansökan om att få frysta pengar frigjorda.

Kommerskollegium beslutade om flera undantag mot sanktionerna så att de ryska beskickningarna nu skicka och ta emot betalningar. Bara ambassaden i Stockholm begärde i sin ansökan om att få över 15 miljoner kronor frigjorda.