SD-toppen om aw-protesterna: Antidemokratiskt

Publicerad 2023-11-24

VÄSTERÅS. Statsminister Ulf Kristersson (M) avbröts under en frågestund med allmänheten i Göteborg och en felaktig översättning sprids på sociala medier.

Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson anser att demonstranterna bröt mot demokratiska värderingar.

– Det är tämligen respektlöst och bygger någonstans på en antidemokratisk idé om att man vill blockera andra människor från att ge uttryck för sin åsikt, säger han.

Följ ämnen
Israel

Under en öppen frågestund på Pustervik i Göteborg i tisdags kväll konfronterades statsminister Ulf Kristersson av propalestinska demonstranter.

Statsministern fick frågor om kriget mellan Israel och Hamas, men avbröts när han skulle svara.

Nu är det oklart om fler liknande samtal kommer att hållas.

Samarbetspartiet Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson säger att alla ska ha en möjlighet att uttrycka sin åsikt, men han beklagar det som inträffade och anser att demonstranternas agerande är respektlöst och oacceptabelt.

– Det är tämligen respektlöst och bygger på en antidemokratisk idé om att man vill blockera andra människor från att ge uttryck från sin åsikt och störa en opinionsbildning som pågår, säger han.

– Och det är ju självklart inte en del av det demokratiska samtalet och samhället som vi ska bygga. Det är ju helt oacceptabelt att man agerar på det sättet.

Under frågestunden i Göteborg säger Kristersson att Israel har ”rätt till folk”, därefter rättar han sig och säger ”rätt till försvar”.

Demonstranter i publiken ropar efter det och frågar om han sa att ”Israel har rätt till folkmord”.

Felaktiga översättningar från händelsen har nu börjat spridas av arabisktalande och turkiska medier.

Mattias Bäckström Johansson kopplar ihop desinformationen med liknande tidigare kampanjer mot Sverige.

– Det är ju någonting som vi har sett på senare tid, inte minst med att det har handlat om LVU (Lagen om vård av unga reds. anm.), där det sprids en felaktig bild i olika delar av världen, företrädesvis i den muslimska delen av världen, där man försöker förändra en bild av Sverige som ju inte är rättvisande.

– Att det finns en uttrycklig vilja från de här krafterna att skada Sverige, att skada svenska intressen och som även påverkar svenskas säkerhet i omvärlden, det är klart att det är djupt problematiskt.

Mattias Bäckström Johansson (SD).