Felaktigt Kristerssoncitat sprids över världen: ”Ökar hotbilden”

Publicerad 2023-11-24

En felcitering av Ulf Kristersson sprids över världen.

Något som leder till en ökad hotbild mot Sverige, enligt Magnus Ranstorp.

– Det är det absolut sämsta man kan tänka sig, säger terrorforskaren.

Under en frågestund i Göteborg konfronterades statsminister Ulf Kristersson av propalestinska demonstranter som ställde frågor om Gazakrisen och det pågående kriget mellan Hamas och Israel.

Kristersson säger att Israel har ”rätt till folk” innan han rättar sig och säger ”rätt till försvar”.

Därefter börjar demonstranter i publiken ropa och fråga om han sa att ”Israel har rätt till folkmord”.

Ulf Kristersson.

Nu har citatet snappats upp av arabisktalande medier, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Qatariska Al Araby skriver att Kristersson sagt att ”Israel har rätt att begå folkmord” och menar att det är en katastrofal felsägning. Även turkiska TRT World och konton som varit drivande bakom den uppmärksammade

LVU-kampanjenLVU-kampanjen är en desinformationskampanj och konspirationsteoretisk proteströrelse som menar att socialtjänsten i Sverige missbrukar Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga i syfte att på falska eller felaktiga grunder tvångsomhänderta muslimska barn. har refererat till citatet som en sanning.

”Ger bränsle”

Terrorforskaren Magnus Ranstorp uppger att citatet i kombination med koranbränningarna och LVU-kampanjen bidrar till en ökad hotbild mot Sverige.

Magnus Ranstorp.

– Vi har haft en perfekt storm av narrativ som sprids. Att Sverige är ett muslimfientligt och islamfientligt land och ovanpå det vilar problematiken med Israel, Hamas och Palestina, säger han och fortsätter:

– Det här ger bränsle till de krafter som vill Sverige illa och till de våldsbejakande miljöerna. Det är otroligt känsliga frågor som mobiliserar väldigt stora krafter i västerländska samhällen och också globalt. Det är det absolut sämsta man kan tänka sig att det här sprids.

På torsdagskvällen gick även UD ut på X, tidigare Twitter, och uppmanade till att inte sprida klipp med den felaktiga översättningen av Kristerssons citat.

”Ryssland kommer gotta sig”

Enligt Ranstorp kan även Turkiet och Ryssland försöka dra nytta av situationen.

– Hotbilden ökar, men det beror också på hur mycket andra plockar upp och sprider detta. Jag kan lova att Ryssland kommer att gotta sig i det här narrativet och försöka förstärka det på arabiska för att försvåra Sveriges säkerhetsläge. Sedan får vi se om Turkiet kommer att reagera, det handlar mycket om att vänta och se hur det sprids.

Hur ska regeringen hantera situationen?

– Man måste vara saklig men kan inte göra så mycket mer. Det här är utanför regeringens kontroll. Däremot kan man från EU:s sida hjälpa till att försöka korrigera den här bilden, att det inte var det man avsåg.

Följ ämnen i artikeln