Kuppförsöket i Centern: Utmanade om förstaplatsen på EU-listan

Publicerad 2023-11-24

Abir Al-Sahlani (C)

I sista stund försökte centertoppen Abir Al-Sahlani utmana partikollegan Emma Wiesner om att få leda Centerpartiet i EU-parlamentsvalet.

Men kuppförsöket har skapat intern frustration och mejades ner av partiets förtroenderåd, som röstade med stor majoritet för Wiesner.

I juni nästa år går Sverige till val om vilka svenska ledamöter som ska få representera Sverige i EU-parlamentet.

Centerpartiet har länge krisat i opinionen och av delar av partiet ses valet 2024 som ett eldprov för partiet och partiledaren Muharrem Demirok.

I dagsläget har C två mandat i Bryssel men trots svaga opinionssiffror satsar partiet på tre mandat.

”Ser fram emot nästa års valrörelse”

För två veckor sedan presenterade partiets nomineringskommitté sitt förslag på toppnamn i valrörelsen. Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani, båda EU-parlamentariker i dag, föreslogs som etta respektive tvåa på listan.

Emma Wiesner (C)

Under pressträffen pratade centerpartisterna om att man ska arbeta som ett lag för att göra ett bra val.

– Jag ser verkligen fram emot nästa års valrörelse och att, tillsammans med det lag som Centerpartiet väljer, driva en politik för ett grönare, tryggare och friare EU. Det behövs nu mer än någonsin, sa Muharrem Demirok då.

Utmanade Wiesner om förstaplatsen

Men Abir Al-Sahlani var sannolikt inte nöjd med att få spela andrafiolen. När Centerns partiråd samlades på fredagen stod det klart att hon utmanade sin kollega om förstaplatsen, enligt källor med insyn.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

Flera C-källor berättar för Aftonbladet att beskedet om att Abir Al-Sahlani utmanar Emma Wiesner kom oväntat och ska ha skapat frustration internt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Centerpartiets kvinnoförbund ha ställt sig bakom Al-Sahlani, som tog konflikten öppet på mötet.

Men kuppförsöket misslyckades. Emma Wiesner fick 47 röster mot Abir Al-Sahlanis nio.

Fredrik Björkman