Så blir nyårsvädret där du bor

Publicerad 2021-12-29

Den som vill se nyårsraketer lysa upp natthimlen bör bege sig långt norrut.

Resten av Sverige ligger i stort sett inbäddat i ett molntäcke.

Snön som har täckt i stort sett hela Sverige under julhelgen, är på väg bort i söder. Under hela nyårsafton ska det regna i Halland, Skåne, Småland, Blekinge och på Öland.

– Vi har också ett annat nederbördsområde med snö som rör sig in över södra Norrland, alltså Jämtland, Västernorrland och även Dalarna och Gävleborg ser ut att beröras av det. Med två nederbördsområden blir vädret ganska ostadigt under dagen på nyårsafton, men framåt kvällen rör sig nederbördsområdena vidare österut, säger meteorolog Mikael Luhr på Klart.

Bara längst i norr kommer det att vara kallt och klart väder; åtta–tolv minusgrader i norra Norrland. Så det är bland andra Kiruna- och Lulebor som drar vinstlotten.

I södra Norrland, där det ska snöa, blir det tre–fyra minusgrader ner mot tio minusgrader i inre delen av fjällkedjan.

– Regnet kommer att dra bort till tolvslaget i söder, men snöområdet som drar in i norr kommer att ligga kvar och röra sig åt sydost, mot Svealand. Det blir en del snöfall i Jämtland, Gävleborg och Dalarna. Även i Uppland och Västmanland kan det vara lite snöfall runt tolvslaget. Det handlar om två–fem centimeter snö allmänt, på någon enstaka plats kan det komma lite mer.

”Absolut risk för halka”

Trots att stora delar av Sverige vilar under ett molntäcke kan det spricka upp i västra delarna av Götaland.

– Där blir det väldigt milt under dagen i samband med att regnet når in. Temperaturen kan under nyårsafton sträcka sig från fyra plusgrader i norra delarna av Götaland till uppemot en sju-åtta, kanske nio plusgrader allra längst ner i söder. Och den snön som eventuellt klarat sig kvar fortsätter töa bort, säger Mikael Luhr.

Men väderomslagen kan förvandla vägar till isgator.

– Under nyårsafton finns det absolut risk för halka i Svealand och sydligaste Norrland. Snöområdet rör sig söderut samtidigt som temperaturen sjunker från plusgrader på dagen till enstaka minusgrader under natten.

Och på andra sidan årsskiftet väntar fler lågtryck.

– Det kommer att regna en del och vara en del plusgrader i en stor del av Götaland och Svealand medan det snöar en hel del över Norrland.

Vintern följer med in i det nya året

Men i mitten av nästa vecka slår det om igen med nordliga vindar och det kan bli riktigt kallt i stora delar av landet. Mikael Luhr lovar mer snö – även i Skåne, på Öland och Gotland.

– Full vinter fortsätter när vi kliver in i 2022 alltså, även om det växlar en hel del längst ner i söder.