Kraftig rökutveckling efter brand – inte under kontroll

Publicerad 2022-02-12

Det brinner i oljehamnen i Malmö.

Personer i området uppmanas att hålla sig inomhus och kustbevakningen har satts in.

– Vår plan är att jobba för att förhindra spridning både till intilliggande byggnader och till andra delar av anläggningen, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten.

Det handlar om en återvinningsanläggning i norra hamnen som brinner. Polis och räddningstjänst är på plats under släckningsarbetet och en gata har spärrats av.

– Vi är på plats och biträder räddningstjänsten, säger Filip Annas, presstalesperson hos polisen i region Syd.

Det är en återvinningsanläggning i norra hamnen som brinner och räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Det är just nu oklart vad som startat branden.

Räddningstjänsten fick in larmet efter att en förbipasserande ringt in.

– Det är en återvinningsanläggning med diverse avfall som brinner och vi har ett femtontal räddningsenheter på plats. Vi har även hjälp från kustbevakningen och sjöräddningen, säger Gustaf Sandell och fortsätter:

– Kustbevakningen ska hjälpa till med pumpkapacitet framför allt genom att pumpa upp från hamnbassängen, de har även vattenkanoner men det tror vi inte ska behövas här.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten har gått ut. Räddningstjänsten uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Förhindrar spridning

Någon större spridningsrisk finns inte enligt räddningstjänsten.

– Det finns byggnader i närheten och vår inriktning är att vi försöker dämpa rökutvecklingen och hindra spridning till de här byggnaderna, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten.

Branden är ännu inte under kontroll.

– Röken är ohälsosam, det är inget särskilt farligt avfall. Det är blandat avfall, bland annat plast, trä och diverse. Vår plan är att jobba för att förhindra spridning både till intilliggande byggnader och till andra delar av anläggningen, säger Gustaf Sandell.

Ingen person ska ha kommit till skada.

Det är oklart vad som har startat branden.

Kraftig rök sprider sig från oljehamnen i Malmö.