Folkhälsomyndigheten varnar för vintersäsongen

Uppdaterad 2021-11-12 | Publicerad 2021-11-11

Folkhälsomyndigheten fortsätter att uppmana personer som inte vaccinerat sig att göra det nu när vintersäsongen snart är här och smittan riskerar att öka.

– Framför allt är det ovaccinerade som blir ordentligt sjuka och behöver vårdas på intensivvården, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Vintersäsongen är snart här och därför vill Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, på torsdagens presskonferens att man är vaksam på symtom.

– Det bästa skyddet är att man vaccinerar sig och vaksamma på symtom. Det kan vara både covid, influensa eller RS-virus.

Antalet smittade som är vaccinerade har ökat lite i Sverige, vilket är förväntat.

– Viss oroväckande är att bland 70 år och äldre ser vi en liten ökning bland dem som inte har vaccinerat sig så det är jätteviktigt, ju äldre man är, att man går och tar sticket, säger Sara Byfors.

Det är fortfarande viktigt att skydda de äldre och beroende på hur smittoläget utvecklar sig kan det komma nya restriktioner.

– Till exempel ska man inte träffa sina barnbarn när de har symtom.

När det kommer till råd kring julen och reseplaner säger Sara Byfors att man måste vara beredd på att behöva ställa in en eventuell resa.

– Var försiktigt med att resa om du får symtom och igen får man ha tankar kring vad man ska göra och vara beredd på att ställa in.

Sara Byfors vid Folkhälsomyndigheten.

Ovaccinerade blir sjukast

Just nu är det 219 personer som vårdas inneliggande och 38 personer vårdas på intensivvården.

Angående nyinlagda på iva säger Sara Byfors att fler ovaccinerade behöver vård, men att även vaccinerade blir så svårt sjuka att de behöver intensivvård.

– Men framför allt är det de som är ovaccinerade som blir ordentligt sjuka, behöver vårdas på intensivvården.

Framförallt vaccinerade äldre som dör

Framförallt är det vaccinerade personer som har dött vilket beror på att ålder är en stor riskfaktor, menar Byfors.

– Varje individ som väljer att vaccinera sig är positivt, säger hon.

Vidare säger Sara Byfors att man nu sänkt tiden mellan andra och tredje dosen från sex till fem månader.

– Det är för att inte få en stor topp efter helgerna och ge de äldre ett starkt skydd inför vintern.

Tidsgränsen för övriga är fortfarande sex månader.

51 procent i världen har fått minst en dos

Globalt är trenden att antalet fall minskar förutom i EU där det är en omfattande smittspridning i många länder. Det är främst Östeuropa som har den största smittspridningen, men även Tyskland och i Belgien där det finns en hög vaccinationstäckning ökar det.

– Det kan bero på att säsongsvariationer av virus, när länderna lättat på sina restriktioner och att det i vissa länder är låg vaccinationtäckningsgrad.

Totalt har 7,3 miljarder doser getts i hela världen, enligt statistik från Our World in Data och 3,16 miljarder människor är färdigvaccinerade. Över 51 procent av världens befolkning har fått minst en dos av covidvaccin.

Om man har sjukdomssymtom ska man stanna hemma.