”De vill underminiera förtroendet för väldfärdsstaten”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-17

LO:s chefsekonom Dan Andersson kritiserar debattartikel

95 procent av alla svenskar utnyttjar systemet, står det i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

Det får LO:s chefsekonom att reagera.

– De som fuskar mest i Sverige är snarare företagare som fifflar med momsredovisning och arbetsgivaravgifter, säger Dan Andersson.

Dan Andersson, LO-ekonom.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster och vd:n för Handelns utredningsinstitut, Fredrik Bergström, menar att vanligt folk är mindre hederliga än man kunde tro. De hävdar att hela 95 procent av alla svenskar fuskar och utnyttjar det offenliga systemet.

Men LO:s chefsekonom Dan Andersson är kritisk till deras slutsatser i dagens debattartikel i DN Debatt.

– Visst tror jag att alla människor kan fuska på något vis. Exempelvis köra några kilometer för fort. Och tidigare fanns det oegentligheter vad gällde Försäkringskassan när de inte hade tillräckligt med kontroll. Men om man skulle ha ett "nollfusksystem" skulle det bli en fullständigt orimlig nivå på kontrollen.

Tror du att 95 procent av oss fuskar?

– Om man ser till genomsnittet så fuskar nog nästan alla på något vis, men inte i den meningen att folk går omkring och bedrar försäkringskassa eller försäkringsbolag. Det finns det inget vetenskapligt stöd för. Det finns heller inget stöd för att brottslighet och socialförsäkringsfusk skulle vara större här än i andra länder.

Dan Andersson menar att det finns en dold agenda bakom dagens debattartikel i DN.

– Syftet med artikeln är att underminera förtroendet för väldfärdsstaten och minska vår tilltro till andra människor. Det sociala kapitalet är högre i Sverige än i andra länder. Det betyder att vi har mycket hög tilltro till andra människor. Om tilltron blir lägre minskar vår benägenhet att vilja betala skatt.

Menar du att detta är ett led i att försöka sänka skatten ytterligare?

– Ja, det tror jag. Om folk tänker att deras skattepengar går till fuskare så finns det stöd för den typen av åtgärder. Folk vill ju inte betala för fusk.

Företagare fuskar

Enligt Dan Andersson finns det en grupp i samhället som fuskar mer än andra. En grupp som man borde kontrollera mer.

– De som fuskar mest i Sverige är snarare företagare som fifflar med momsredovisning och arbetsgivaravgifter. Man får ju sätta allt i proportion och det skulle finnas en stor vinning i att kontrollera företagen och kassa-apparaterna på krogen.

Stefan Fölster och Fredrik Bergström menar att många tror att politiker är mer ohederliga än andra, vilket enligt dem är felaktigt.

"I Sverige ägnas politikers bostadsaffärer eller teveavgifter stor uppmärksamhet. Till den offentliga lögnen hör att dessa politiker utnyttjar kryphål som inte vanligt folk gör. Vår undersökning visar att det snarast är tvärtom", skriver de i DN Debatt.

Men enligt Dan Andersson är det oavsett det värre när politiker fuskar och utnyttjar systemet för egen vinning.

– Det är värre på det sättet att politiker har tagit på sig ett uppdrag som innebär att man lever efter vissa värderingar. Sedan är min bild av politiker att de ofta är skötsamma personer, eftersom de har ögonen på sig.