Stor antirasistisk manifestation i Helsingfors

Publicerad 2016-09-24

15 000 personer samlades i dag i centrala Helsingfors för att demonstrera mot våld och högerextremism. Protesten är bland annat en reaktion på att en 28-årig man nyligen brutalt dödades av en välkänd nynazist.

Polisen i Helsingfors uppskattar att det samlades upp till 15 000 personer i centrala Helsingfors under lördagen för att demonstrerar mot våld och högerextremismen i Finland. Flera mindre demonstrationer hölls även i andra delar av landet. I staden Kuopio deltog även Finlands stadsminister Juha Sipila. Det rapporterar AFP.

– Folk kommer ut på gatorna av rätt anledning eftersom våldet är ett problem för alla finnar, sa Sipila till YLE uppger AFP.

Han lovade också att den finska regeringen ska ta krafttag för att stävja problemet med våld och högerextremism.

Demonstrationerna har organiserats genom Facebook under slagorden "Peli poikki!" som betyder ”Nu räcker det!”. Det har även organiserats mindre motdemonstrationer av en grupp som kallar sig ”Stäng gränserna”.

Misshandlades till döds

Upprinnelsen till lördagens manifestation var att en 28-årig man, Jimi Karttunen, nyligen misshandlades till döds av en välkänd nynazistledare, Jesse Torniainen, som är en del av nazistiska Finska Motståndsrörelsen.

Torniainen ska ha slagit Karttunen till marken och sedan fortsatt att slå på hans huvud. 28-åringen dog en vecka senare på sjukhus.

Torniainen sitter nu häktad, men nekar till brottet.

Följ ämnen i artikeln