Här tar kronprinsessan emot folkets gratulationer

Publicerad 2014-07-14

Vädret var inte på topp när kronprinsessan Victoria tog emot folkets gratulationer vid Sollidens slott i Borgholm under måndagseftermiddagen.

Med under hurrandet fanns inte bara prins Daniel, kungen och drottningen på plats, utan även prinsessan Estelle, som strålade glatt mot folkmassorna.

– Det känns väldigt bra, säger födelsedagsbarnet till Aftonbladet.

Trots att vädret bjöd på mestadels regn var uppslutningen utanför Sollidens slott i Borgholm på Öland stor under måndagen.

Massor av människor från landets alla hörn hade tagit sig till slottsgården för att hurra för kronprinsessan Victoria på hennes födelsedag.

Tidigt under förmiddagen ställde sig folk för att köa utanför Solliden, vars grindar öppnade klockan elva – för att stå och vänta på kronprinsessan i tre timmar. Det var nämligen först klockan 14 som kronprinsessan, kungen, drottningen prins Daniel och lilla Estelle skulle komma ut ur slottet för att ta emot folkets gratulationer.

Kungen på ett strålande humör

Kungen höll i vanlig ordning ett tal för kronprinsessan och han var på ett strålande humör. Det ena skämtet kom efter det andra och togs emot med jubel och applåder från publiken.

– Jag har känslan också av att det är väldigt speciellt för kronprinsessan Victoria, för hon fyller år i dag igen. Varje år, om och om igen. Det är ganska fantastiskt ju. Underbart. Och helt plötsligt så är ni alla här precis den här dagen. Det är ju inte klokt, sade kungen.

Sedan var det dags för att sjunga "Ja må hon leva" för kronprinsessan, varpå det blev födelsedagsbarnets tur att hålla tal. Hon tackade alla som hade tagit sig till Solliden för att gratulera henne.

– Det är roligt att se er här. Jag är jätteglad att ni har kommit hit i dag, sade kronprinsessan.

Därefter gick kronprinsessan runt bland åskådarna för att ta emot deras gratulationer personligen. Många hade tagit med sig blommor och presenter som de överlämnade.

Aftonbladet fick en kort pratstund med födelsedagsbarnet.

Kronprinsessan, stort grattis på födelsedagen!

– Tack så mycket.

Hur känns det att fira tillsammans med hela familjen här på Öland?

– Det känns väldigt bra, men det är ju några fler än bara familjen i dag vill jag säga.

Men frågan om hur det känns att fylla 37 var inte lika populär.

– Ja… tack! Haha, svarade kronprinsessan och vandrade vidare.

Estelle vinkade glatt

Medan kronprinsessan gick runt bland folket gick prins Daniel och prinsessan Estelle omkring på slottsgården. Hon vinkade glatt till folket och hon sprang gärna före sin pappa längs grusgångarna utanför slottet.

Även kungen och drottningen vandrade omkring och pratade med åskådarna.

Men plötsligt under firandet började det att tjuta över hela Solliden. Stämningen blev en aning orolig när larmet ljöd, då ingen verkade veta säkert vad det var för larm.

Snart visade det sig att det varken var inbrotts- eller brandlarmet – det var strömmen som hade gått i slottet.

– Det blev elavbrott och det är ju bra att systemet fungerar, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.