"Åka runt och träffa folk - det är grejen"

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2014-08-26

Stefan Löfven stänger inga dörrar för samarbete – men förbereder för seger

Enpartiregering? Absolut inte.

Tvåpartiregering? Kanske.

Men Stefan Löfven har en plan för vad som ska hända om Socialdemokraterna bildar regering efter valet. Säger han.

Stefan Löfven har flyttat från riksdagen till partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm. Det är därifrån valrörelsens rattas.

Opinionssiffrorna är inte lysande och S-ledaren poängterar gång på gång att valet inte är vunnet utan det ska jobbas på. Hårt.

Berätta för mig, hur ska ni kunna regera ihop med Vänsterpartiet och Miljöpartiet?

– Det är sant att vi har olika förslag på olika punkter men det har alla åtta partier i riksdagen, även Alliansen. Det jag har sagt är att, när väljarna sagt sitt, är jag ­beredd att ta ansvar för att Sverige får en handlingskraftig regering utan att Sverigedemokraterna får ett avgörande inflytande.

Vad menar du med ansvar, är det att ­sitta i regeringen?

– Det kan vara ett samarbete i riks­dagen också.

Ett mer organiserat samarbete?

– Det kan ske på olika sätt. Det kan vara så att man kommer överens i vissa frågor och det kan vara från fråga till fråga också. Men förutsättningen är att det finns beredskap från alla partier att hitta ett samarbete så att landet styrs. Då går det inte att sitta och sura och säga att vi fick inte precis som vi ville, nu struntar vi i det här och sitter passiva i riksdagen i fyra år.

För att nämna några exempel är ni, V och MP inte överens om Förbifart Stockholm, Bromma flygplats, kärnkraften, försvaret, vinster i välfärden, EU-medlemskapet, arbetskraftsinvandring och föräldraförsäkringen. Hur ska det gå till?

– Förbifart Stockholm är beslutad, den är igång, den rullar, den ska fullföljas. Vad säger Miljöpartiet om den? Att det är för lite kollektivtrafik. Jag har inget emot en diskussion om hur vi tillför mer kollektivtrafik i Stockholm.

– Försvarsfrågan är av samma slag. ­Efter försvarsberedningen finns en majoritet i riksdagen på minst 80 procent, om jag tar det lite försiktigt. Med en så överväldigande majoritet vill det mycket till om något parti ska ha veto, det är inte ansvarsfullt.

Efter en eventuellt valvinst har ni drygt två veckor på er att komma överens om en regeringsförklaring. Det är ganska snabbt?

– Det är ganska snabbt och därför måste man ha två tankar i huvudet. Det viktigaste är att vinna valet. Det är hårt arbete varenda dag.

– Men det är klart att du måste förbereda dig också. Om vi får folkets förtroende går det inte att sitta och klia sig i huvudet och fråga vad gör vi nu. Då ska du vara igång dag ett.

Och en sådan plan har du?

– Klart att vi förbereder oss, om vi säger så. Det är klart att vi har en strategi.

Det låter på dig som att du planerar dig för en enpartiregering?

– Nej, vi delar inte ut några poster före valet.

Utesluter du en Socialdemokratisk ­enpartiregering?

– Ja, vi talar om en socialdemokratiskt ledd regering.

Ärligt talat, vill du verkligen ha med Vänsterpartiet i en regering?

– Vi ser MP som en naturlig sam­arbetspartner. Jag har också ett bra samarbete med V, exempelvis i välfärdsfrågorna. Men för att veta hur en regering ska se ut sedan hur en måste vi först ha ett val­resultat, först då man ser spel­planen.

Åsa Romson och Gustav Fridolin satt på första bänk när du talade i Almedalen i somras. Jonas Sjöstedt var inte där. Rätt talande, eller?

– De kom och lyssnade, det gjorde inte Jonas. Det var ingenting som var planerat.

De som tjänar minst, arbetslösa och sjuka, betalar högst inkomstskatt. Ni har inte föreslagit någon förändring. Varför då?

– Vi prioriterar att sänka skatten för pensionärerna. Det går inte att göra allt med begränsade resurser.

Ni tänker inte röra jobbskatteavdragen utom för de fåtal som tjänar mer än 60 000 i månaden. Hur förklarar du att ni först är emot och sedan för jobb­skatteavdragen?

– Ingen regering har börjat sin regeringsperiod med att säga att nu ska vi tillbaka på ruta ett som det var innan vi tillträdde. När de borgerliga tillträdde 2006 vred de ju inte tillbaka klockan till 1994 och sa att nu ska vi ta bort allting som är gjort.

Ni har satt upp en rad mål, bland annat EU:s lägsta arbetslöshet år 2020, som ska infrias efter nästa val. Vore det inte bättre att väljarna skulle kunna syna er i samband med nästa val?

– Syftet med vårt framtidskontrakt är att inte bara prata om politiken som den ser ut här och nu utan när du drar ut linjerna, tio år framåt i tiden, hur ser det ut då? Det är syftet med det.

Är du rädd för att Fi, Feministiskt initiativ ska locka vänsterfeministiska väljare från er?

– Det är bra att feministiska frågor kommer upp på dagordningen. Men vill man på riktigt ha förändring, åstadkomma något, då menar vi att vi är det bästa alternativet. Vi har en bred politik i hela dess komplexitet, från exempelvis föräldraförsäkring, lönekartläggning till äldreomsorgsplatser.

Kommunals Annelie Nordström sade nyligen att det är ”dags att sluta ­gosa med Socialdemokraterna” och i stället ställa konkreta krav till partierna om rätt till heltid. Har ni varit för mesiga som arbetsgivare?

– Vinner vi valet och får förtroendet då kommer vi som arbetsgivare, alltså våra företrädare i SKL (Sveriges kommuner och landsting), sitta vid förhandlingsbordet och säga till Kommunal att nu skriver vi in rätten till heltid som norm i de nationella kollektiv­avtalen. Bättre kan det ju inte bli.

Det innebär att du tycker att ni varit för mesiga tidigare?

– Samhället har ju inte lyckats. Men det finns kommuner som är föredömen, Nynäshamn, Sigtuna och ­Avesta exempelvis.

Vilket är det roligaste jobb du har haft?

– Att vara partiordförande i Social­demokraterna, det smäller väldigt högt. Det är tufft på många sätt men det är så givande. Att åka runt i landet och träffa människor, det är det som är grejen.

Kulturtanter känner vi till, du verkar ­vara en av Sveriges få kulturfarbröder?

– Det är möjligt. I början på 90-talet, ­under den kraftiga krisen, höjdes röster hemma i Ö-vik om att spara på kulturen. Men jag var en av dem som sade att vi inte skulle börja med kulturen utan kanske tvärtom. Det är när det är som tuffast som vi behöver mer kultur, mer inspiration.

Är du säker på att vara statsminister i höst?

– Det är fullt möjligt. Men jag det är långt ifrån säkert, det är bara med hårt ­arbete vi kan komma dit.

Aktivitetsgarantin som alliansen avskaffades kallades för vuxendagis. Nu är det Fas 3. Är det inte alltid svårt att få till en meningsfull sysselsättning för långtidsarbetslösa?

– Jo, men även om det inte alltid är lätt kan man inte göra som i Fas 3, att sätta folk på i sig ganska meningslösa arbetsuppgifter och med en ersättning på 5 000–6 000 kronor i månanden. Många har slocknad blick, det gör ont.

Aktivitetsgarantin var lika utskälld som Fas 3?

– Jag tänker framåt, inte tillbaka.

Ni säger ofta att regeringen har sålt ut välfärden. Men i själva verket är det inte­ så mycket som drivs i privat regi med offentliga medel. Tio procent av vården, 15 procent av grundskolorna?

– Men det är ändå så att man har sålt ut en hel del. Vårdinrättningar eller skolor säljs till reapris och säljs vidare några år efteråt med gigantiska vinster.

Fyrklövern som leder Socialdemokraterna är alla i medelåldern. Var finns de nya, unga stjärnorna?

– Oj, det finns hur många som helst. ­Ardalan Shekarabi sitter i vårt VU, Katrin Stjernfeldt Jamme i Malmö, Åsa Westlund har precis kommit hem från EU-parlamentet, vi har flera i riksdagsgruppen. Jag ser dem runtom i Sverige.

Har du någonsin ångrat dig i en politisk fråga, kommit fram till att du helt enkelt hade fel?

– Jag kan inte komma på något. Men det är viktigt att ha öppenheten att ta in andras uppfattningar och inse att all klokskap inte sitter i ett huvud.

7 snabba frågor

Vad avgjorde att du började ägna dig åt politik?

- Orättvisor i vardagen och Olof Palmes internationella engagemang.

Vilken är den viktigaste politiska händelsen i Sverige?

- När kvinnor fick rösträtt och Sverige därmed demokrati.

Vem är din största politiska förebild?

- Nelson Mandela.

Vem är din bästa kompis i politiken?

- Elvy Söderström (kommunalråd i Örnsköldsvik). Vi har känt varandra länge och henne kan jag alltid prata med och få kloka råd.

Vad vill du att det ska stå på löpsedeln den 15 september?

- ”Löfven efter (S)uper­segern: Det är dags för jobb, skola och välfärd.”

Vem är den politiska motståndare som du har mest respekt för?

- Jag har stor respekt för Bengt Westerberg (före detta FP-ledare).

Vad vill du bli ihågkommen för?

- Som en som lyckades samla Sverige för en viktig uppgift, att knäcka arbetslösheten och stärka välfärden.