SAS hotar strejkarna: jobba eller få sparken

Uppdaterad 2015-03-02 | Publicerad 2015-03-01

SAS kabinpersonal måste vara tillbaka i tjänst i morgon.

Annars förlorar de jobbet.

– Gör de inte det, tolkar vi som att de avslutar sin tjänst, säger Malin Selander, presschef på SAS.

Under helgen har SAS kabinpersonal i Köpenhamn strejkat, vilket gjort att 79 avgångar kommit att påverkas, främst från den danska huvudstaden. Strejken har dömts ut som olaglig och Arbetsdomstolen i Danmark har uppmanat de strejkande att återvända till sina arbeten.

– Det beslutet har inte följts, säger Malin Selander, presschef på SAS.

I ett mejl till kabinpersonalen, som Aftonbladet tagit del av, så skriver SAS att de senast klockan 12 i morgon, måndag, mejledes måste bekräfta att de kommer att jobba enligt sitt schema.

”Om du mot förmodan inte bekräftar detta så kan du förvänta dig att din anställning vid SAS kommer anses som att ha upphört”, skriver flygbolaget i mejlet.

– Vi har satt hårdare krav på medarbetarna. Det innebär att vi rent konkret ber varje kabinanställd att senast klockan 12 i morgon meddela om de kommer att inställa sig. Gör de inte det, tolkar vi som att de avslutar sin tjänst, säger Selander och tillägger:

– Det de gör är olagligt.

Svenska resenärer drabbas

Framförallt är det danska resenärer som drabbats av strejken, men inte bara.

– Det är jättemånga kunder som drabbas, framför allt till och från Danmark. Vi måste vidta åtgärder för att komma tillbaka till normal verksamhet, säger Malin Selander. Hon uppger att en svensk flygning har drabbats. Den ställdes in på söndagskvällen och gick från Köpenhamn till Stockholm. Någon respons på det höjda tonläget hade SAS inte fått från karbinpersonalen vid 21-tiden på söndagen, enligt Malin Selander.

Kabinpersonalen har gått ut i strejk för att protestera mot att SAS ska överföra 147 anställda till sitt dotterbolag, Cimber. Personalen menar att överflyttningen kommer innebära sämre villkor då deras nuvarande kollektivavtal löper ut 2017 och då kommer att ersättas av ett sämre.

”Ett drastiskt steg”

Bente Sorgenfrey är ordförande i FTF, den viktigaste organisationen för medlemmar i Cabin Attendants Union, CAU, som organiserar SAS kabinpersonal i Danmark. Hon förutsåg SAS offensiva tilltag i en intervju med danska Politiken tidigare idag, efter att ha suttit med i Arbetsdomstolen när den dömde ut strejken.

– Det skulle naturligtvis vara ett drastiskt steg från SAS sida, men de sa det i Arbetsdomstolen.

Följ ämnen i artikeln