Kunglig bebisyra i Storbritannien

Uppdaterad 2015-05-04 | Publicerad 2015-05-02

LONDON. Världspressen har stått utanför sjukhuset i timmar.

Men det var värt väntan.

Kate och William visade sin nyfödda flicka inför världen innan de åkte hem till Kensington Palace.

– Det kommer att bli sång och dans, säger kungafanet Maria Scott, 44, till Aftonbladet.

Det har varit kaos utanför S:t Marys sjukhus i Paddington i London. Hertiginnan Catherine av Cambridge födde vid elvatiden på lördagsförmiddagen en prinsessa.

Flera hundra journalister och tv-team har barrikaderat sig utanför sjukhusets Lindovinge. Väntan är äntligen över för de kungliga superfans som tältat på gatan utanför. Och vid 18-tiden lokal tid kom paret ut med sin nyfödda. De vinkade till pressen. Sedan satte de sig i en svart Range Rover och åkte i väg.

Till sjukhus i morse

– Jag är kall och trött, men jag och alla andra här är så glada för kungafamiljen, säger veteranen Terry Hutt, som sovit på en bänk i två veckor – trots att han häromdagen fyllde 80.

Han var på plats även sommaren 2013 när den nyföddas storebror, prins George, kom till världen, och har precis som då klätt sig i den brittiska flaggan Union Jack från topp till tå.

Barnet var väntat redan till den 25 april, men det var först klockan sex i morse lokal tid som Kate fördes till sjukhuset. När hon den 22 juli 2013 fick sin och prins Williams första son, tog det elva timmar från ankomsten till dess att hon födde. Men med det andra barnet brukar det gå lite snabbare.

Utropade ankomsten

Precis som förra gången kom en så kallad ”towncrier”, en ”stadsutropare”, i en röd uniform och fjädrar i hatten förbi och meddelade att det kungliga barnet fötts. Nu går han runt, ringer i sin klocka och skriker:

– Ho yay ho yay ho yay, en prinsessa har anlänt i dag. God save the queen.

Tony Appleton, som utroparen heter, visar upp en inbjudan till sitt uppdrag som han fått från prins William och Kate redan i december.

– De sa att de var väldigt hedrade över att jag skulle komma med beskedet, säger han till Aftonbladet.

– Stadsutroparen kom till England år 1066 och var då specifikt anställd av kungen för att komma med budskap om saker som kungliga födslar – och avrättningar, säger Appleton, som under resten av dagen ska gå runt på Londons gator och skrika ut glädjebeskedet.

Tidiga rykten

Precis som för två år sedan visste hertigparet inte om det kommande barnets kön, men spelbolagen tippade tidigt att det skulle bli en prinsessa. Dessa rykten späddes på i förra veckan när Kate sågs titta bland flickavdelningen i Chelseabutiken där hon brukar handla barnkläder. Barnets farfar, prins Charles, har flera gånger sagt att han hoppas på en flicka.

Prinsessan får titeln hennes kungliga höghet prinsessan av Cambridge.