Dömdes – efter 24 år

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-26

Rätten: Bertil Fors mördade Gösta, 79

LUND/STOCKHOLM. I 24 år var mordet på Gösta Fessé, 79, olöst.

I går dömdes miljonären Bertil Fors, 67, till tio års fängelse för Sveriges hittills äldsta mordfall.

– Bevisningen är övertygande. Bortom allt tvivel, säger rättens ordförande Ralf G Larsson.

När polisen tidigt på morgonen den 13 april knackade på dörren till strandvillan i Tingsryd hann sanningen ifatt den småländske företagaren Bertil Fors.

Då var han tillsammans med sin hustru en framgångsrik företagare, vars företag omsatte över 50 miljoner.

En stund senare delgavs han misstanke om mord.

Hittade handavtryck

Polisens cold case-grupp hade genom ny teknik hittat hans handavtryck på en teledosa hemma hos Gösta Fessé, som mördades i sin lägenhet i Eslöv i juni 1986.

Bertil Fors har hela tiden förnekat all inblandning i mordet. Hans förklaring till handavtrycket är att han kan ha sålt dosan på loppis och att Fessé måste ha köpt den begagnad.

Men Lunds tingsrätt behövde i går bara en dryg timmes överläggning för att döma Bertil Fors till tio års fängelse för mord.

”Det är bevisat”

Enligt rådman Ralf G Larsson var det tre frågor som pekade ut Bertil Fors:

– Den första var om offret avlidit till följd av slagen mot huvudet och den efterföljande strypningen med telefonsladden. Svaret är ja.

– Nästa är om handavtrycket på teledosan kom från den åtalade mannen. Även detta anser vi bevisat.

– Sist gällde det om avtrycket kunde vara så gammalt som den åtalade påstått. Enligt honom kunde det vara flera år gammalt, om han över huvud taget någonsin hållit i dosan. Vi konstaterar att det är bevisat att avtrycket var färskt.

Fallet är unikt. Det är det äldsta fallet som någonsin klarats upp i svensk rättshistoria.

”En enda träff”

Inte förrän 2005 kunde polisen börja söka efter handavtryck i sitt datasystem.

– Efter det gjorde vi flera kontroller, men så förra sommaren fick vi 30 träffar som vi manuellt granskade tills vi fick fram en enda träff – på Bertil Fors, berättar kriminalinspektör Leif Sigfridsson i Malmöpolisens cold case-grupp.

Mycket i utredningen berodde också på slumpen.

Bertil Fors hand- och fingeravtryck fanns redan hos polisen eftersom han dömts 1987 för att ha lurat män som svarat på sexannonser att betala in pengar för sexträffar. Men egentligen borde avtrycken ha gallrats ut efter en tid. På grund av att polisen låg på efterkälken fanns Fors kvar i systemet.

– För oss blev det jackpot. Annars hade vi inte löst det här, säger Leif Sigfridsson.

”Kunde vara svårt”

Han säger att det var nervöst att lämna ett 24 år gammalt fall till åklagaren som bara byggdes på teknisk bevisning.

– Vi förstod själva att det kunde vara svårt, men efter 24 år finns det inte så stor möjlighet att lösa fallet med exempelvis nya förhör. Vi var spända på hur rätten skulle bedöma det här.

Firar ni nu?

– Nja, jag står inte här och jublar. Bertil Fors går fri i 24 år och så knackar polisen på hans dörr en dag. Men så har vi offret. Hans familj har vi också ett etiskt ansvar mot. Det är ändå ett mord som skett, oavsett om det har gått många år.

Yrkade på livstid

Men åklagare Magdalena Holmberg var nöjd, även om hon i första hand yrkat på livstidsstraff.

– Men jag inser att det är en mycket gammal gärning och dessutom har ju den åtalade inte gjort sig skyldig till nya brott på över 20 år.

Advokat Sten-Åke Larsson har hela tiden yrkat på att Bertil Fors skulle frikännas eftersom det inte fanns bevis nog. Han berättar att Bertil Fors kommer att överklaga domen.

– Självklart är både han och jag mycket besvikna nu, säger han.