Så påverkas pendlarna av tågstoppet

Publicerad 2020-12-07

Resenärer får hjälp med att hitta rätt ersättningsbuss och tåg vid Lund C på fredagen. Spårfelet kommer att påverka trafiken ända till nästa år.

Ett spårfel mellan Lund och Helsingborg orsakar stora störningar i tågtrafiken i västra Skåne.

Just nu finns ingen prognos för när spårfelet kommer att vara åtgärdat, men redan i fredags sade man att det kommer att pågå över jul och nyår.

– Det här påverkar pendlarna jättemycket, säger Mats Ohlsson, verksamhetschef tåg på Skånetrafiken.

Flera spårfel har upptäckts på Västkustbanan mellan Lund C och Helsingborg C. Därför reduceras hastigheten på sträckan till 70 km/h. Detta skapar stora störningar i trafiken. Felet kan enbart åtgärdas nattetid under flera veckor framöver, och kräver enligt Trafikverket att det inte blir för kallt för att man i så fall inte får svetsa.

Pågatågen körs nu enbart en gång i timmen, och med reducerad hastighet. Övriga pågatåg ställs in. Vissa pågatåg som kör på sträckan Malmö och Helsingborg kör inte på Västkustbanan, dessa kan man åka med som vanligt.

Samtliga Öresundståg ställs in mellan Malmö och Helsingborg, och för dessa sätts ersättningsbussar in.

– Det här påverkar pendlarna jättemycket, men som tur i oturen har vi halverat resande från början på grund av pandemin. Men det här är två jättestora städer med lasarett, mycket pendlare, det enda vi kan erbjuda är pågatåg en gång i timmen på grund av de här problemen. Sen har vi också fått sätta in ersättningsbussar parallellt, men peppar peppar, hittills har vi inte hört några bekymmer med trängsel. För det där är vi livrädda för nu eftersom pandemin är i ett så allvarligt läge i Skåne, det kom jätteolägligt det här, säger Mats Ohlsson, verksamhetschef tåg på Skånetrafiken.

”En av de tyngsta sträckorna i Skåne”

Att tågstoppet sker på just denna sträckan är särskilt opraktiskt.

– Detta innebär en kraftig begränsning av möjligheterna, det här är en av de tyngsta sträckorna i Skåne, och påverkar hela västra Skåne Det är som att vi planerat att ligga på motorväg och nu får vi åka på en gammal grusväg med mötesplatser.

Resenärer hänvisas till ersättningsbussar eller pendelbussar mellan Lund och Helsingborg.

Man uppmanar också att undvika kollektivtrafiken, på grund av coronaviruset men nu också på grund av störningarna, men de som måste åka kollektivt på sträckan ombes ta ett annat alternativ och vara ute i extra god tid eftersom stora förseningar och förlängd restid är ett faktum.

– Mitt budskap är tyvärr att de som reser i de här tågen och bussarna är bara de som måste absolut resa, vi måste vädja till kunderna att visa hänsyn till varandra och lyssna på personalens rekommendationer. Sen även att resenärer ska kolla i våra appar och på vår hemsida om information kring det här, om något händer snabbt. Vi rår inte över situationen, vi måste bara förhålla sig till den.

Mats Ohlsson på Skånetrafiken efterfrågar nu tydliga besked.

– Det här är en jättetuff situation för oss när vi inte kan genomföra kollektivtrafiken. Avsaknaden också av klara besked hur lång tid detta kommer pågå och hur mycket man är ute och jobbar, det här sätter oss i en svår sits, vi måste ha klara besked för att vi ska kunna planera tågtrafiken och informera våra passagerare och medarbetare. Just nu är vi helt beroende på prognos från Trafikverket och det har vi ännu ingen.

Följ ämnen i artikeln