Omfattande tågstopp mellan Lund och Helsingborg

Publicerad 2020-12-04

Två parkerade Pågatåg.

Ett spårfel på Västkustbanan har upptäckts mellan Helsingborg och Lund, och just nu kan sträckan inte trafikeras alls av Skånetrafikens tåg.

Ersättningsbussar har satts in under dagen.

Enligt Trafikverket kommer arbetet för att lösa problemet pågå nattetid i flera veckor framöver.

– Det är otroligt tråkigt att vi med så kort varsel tvingas ställa in tågtrafiken på västkustbanan men vi ställer oss naturligtvis bakom det beslut som Trafikverket fattat om att sänka hastigheten på sträckan, säger Ulf Welin, tf trafikdirektör på Skånetrafiken i ett pressmeddelande.

Information finns på hemsidan och i appen.

”Trafikverket har upptäckt ett antal spårfel på Västkustbanan som innebär att hastigheten av säkerhetsskäl måste sänkas till 70 km/h. Totalt rör det sig om en sträcka på drygt sju kilometer där felen måste åtgärdas”, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Felet kan påverka trafiken flera veckor framöver.

Arbetet ör att åtgärda problemet kommer att pågå nattetid åtminstone några veckor, och under tiden har Trafikverket beslutat att sänka den tillåtna hastigheten till 70 km/h för tågen på dagtid. Skånetrafiken har valt att ställa in trafiken helt under fredagen.

Exakt hur lång tid det kommer ta att åtgärda problemet är inte helt klart, och beror bland annat på väderlek. Om det blir under fem grader kallt får man inte svetsa på spåren.

– Vi pratar minst över helgerna, förmodligen en bra bit efter, säger Ola Malmberg, senior projektledare för järnväg på Trafikverket.

”Förutom pendeltågstrafiken i Skåne drabbas tågtrafiken på Västkustbanan mellan Malmö och Göteborg. Resenärer uppmanas att kontakta sitt tågbolag för mer trafikinformation”, skriver Trafikverket.

SJ kör enligt presstjänsten sträckan mellan Malmö och Göteborg som vanligt men det kommer vara förseningar runt 30 minuter på våra snabbtåg mellan Malmö och Göteborg.