Almqvist och Ekeroth portas från gruppmötet

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2012-11-20

I dag möts Sverigedemokraternas riksdagsgrupp för första gången sedan filmskandalerna skakade partiet.

Erik Almqvist och Kent Ekeroth är portade från att delta.

– Det gäller tills vidare, säger Martin Kinnunen, pressekreterare hos SD.

Sverigedemokraterna träffas under eftermiddagen vid sitt riksdagskansli i Stockholm. Det blir det första officiella mötet för riksdagsgruppen efter filmskandalen som fick Erik Almqvist och Christian Westling att lämna sina partiuppdrag och Kent Ekeroth att ta time out.

Varken Erik Almqvist eller Kent Ekeroth har uppgett vad de kommer att göra med sina riksdagsplatser.

”Inte rimligt att man är delaktig”

Ingen av dem är välkommen på dagens möte.

– De besked jag har fått är att de inte kommer att närvara på gruppmötet. Det är en konsekvens av vad som har sagts hittills, att de ska fundera på sina håll angående framtiden, då är det inte rimligt att man är delaktig i riksdagsarbetet, säger Martin Kinnunen, pressekreterare för SD.

Är de välkomna till nästa gruppmöte?

– Det här gäller tills vidare. När vi har besked om det händer någonting annat kommer vi att lämna det.

Utreder uteslutning

Mötet kommer att diskutera Erik Almqvist och Kent Ekeroths framtid, men inga beslut kommer att fattas under dagen om de ska uteslutas, säger Martin Kinnunen.

– Det är ju en speciell situation som har förekommit så det kommer säkert att föras informella diskussioner om det här idag, men det finns inga beslutsärenden.

En utredning pågår i medlemsutskottet om de tre medlemmarna ska uteslutas. Men utskottet har inte hunnit prata med Erik Almqvist och Kent Ekeroth på djupet ännu, och därför har inga beslut fattats än, uppger Kinnunen.
Björn Söder, partisekreterare i SD, kommer att kommentera gruppmötet så snart det är över. Han säger till Aftonbladet att inga beslut kommer att tas om något uteslutande av medlemmar under dagen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln